Mění se podmínky oddlužení. Věřitelé se bouří, bojí se, že už své peníze neuvidí

Podmínky pro oddlužení se mění.

Revoluce v oddlužení

Namísto pěti let jenom tři roky. Tak se od 1. října mění podmínky pro oddlužení. A zatímco dlužníci a lidskoprávní organizace si novelu chválí, věřitelé ji kritizují. Bojí se, že mnozí z nich své peníze nikdy neuvidí. A to i přesto, že novela dává nové možnosti i jim.

Zabrat, mít z platu určitou dobu jenom zlomek, ale skončit bez dluhů. Oddlužení bude od začátku října kratší. „Ví se o tom, že se oddlužení zkracuje z pěti na tři roky. Druhá strana mince je ale ta, že se zpřísňují podmínky vstupu do oddlužení a průchodu oddlužovacím procesem,“ uvedl předseda Sekce pro insolvenční právo ČAK Michal Žižlavský.

ČTĚTE TAKÉ: Češi by se měli připravit na zdražení potravin, říká chovatel drůbeže. Dojde na něj

Kolik ve výsledku musí dlužník za tři roky splatit, se bude nově určovat individuálně – podle věku, místa bydliště i dosaženého vzdělání. To si spolu se zkrácením lhůty chválí lidskoprávní organizace. „Zaprvé je to naprostý standard v západoevropských zemích, kde je dokonce standardem jeden až tři roky. Za nás je ale klíčová ta předvídatelnost, aby se nevztahovala hranice k výši dluhu, ale k možnostem dlužníka splácet,“ popsal pro CNN Prima NEWS Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Novelu naopak kritizují věřitelé. Bojí se totiž, že bude pro ně výrazně těžší dostat své peníze zpátky. „Už teď nám do bezplatné poradny České asociace věřitelů chodí desítky e-mailů denně od věřitelů, kteří jsou znepokojeni a mají strach. Když se podíváme na Slovensko, kde došlo k podobné změně, tak 97 procent všech oddlužení končí bez jakékoliv úhrady věřitelům,“ vysvětlovala Petra Kolářová, ředitelka České asociace věřitelů.

V současnosti je v systému oddlužení přes 97 tisíc lidí. Měsíčně jich přibývá kolem 1 500. Advokátní komora přitom upozorňuje, že novela dává nové možnosti i věřitelům, třeba požadovat prodloužení oddlužení až na čtyři a půl roku. „Věřitelé získávají nové nástroje, jak mohou do procesu oddlužení vstoupit. Je to ale o jejich osobním přístupu i o aktivitě. Závisí to na tom, aby navrhli sankční prodloužení. Novela je nástroj a je otázka, zda věřitelé s tím nástrojem budou dostatečně pracovat,“ nechal se slyšet Žižlavský. Podle Asociace věřitelů to ale nestačí a zákon neúměrně zvýhodňuje dlužníky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zboží z e-shopu nepřichází a úřady nezmůžou nic. Internetoví šejdíři překvapili dalším trikem

Tagy: