Pod Azovstalem je 24 kilometrů dlouhý labyrint bunkrů. Jak dlouho ho Ukrajinci udrží?

Pod Azovstalem se má nacházet až tisíc ukrajinských civilistů (18. 4. 2022).

Mariupol máme pod kontrolou, tvrdí Rusko. Zbývající ukrajinští obránci jsou zablokováni v komplexu železáren Azovstal

Šest podzemních podlaží, tunely rozpínající se do délky 24 kilometrů, bunkry, které žádné bombardování neochromí. Podzemní prostor pod ocelárnami Azovstal v Mariupolu je poslední pevností Ukrajinců ve městě. Mimo dosah slunečního svitu tu jsou vojáci i stovky civilistů. Jak dlouho může ukrajinský odpor vydržet?

Mariupol stále drží. Z prosperujícího města je sice pustina plná trosek, ale ukrajinský odpor dosud Rusové nezlomili. I když Moskva formálně oznámila vítězství v Mariupolu, jedno místo ve městě se ruským okupantům brání. Ocelárny Azovstal na pobřeží Azovského moře se proměnily na poslední baštu, která drží naděje tamních vojáků i civilistů. Pokud obránci teoreticky vydrží odolávat dostatečně dlouho, dorazí k nim pomoc ze západu Ukrajiny. Budou toho ale schopni?

Naděje tu existuje. Azovstal je tvořen soustavou továrních budov, pecí, komínů, mostů a schodišť a z hlediska obrany jde o ideální místo. Opravdovou pevností je ale oblast Azovstalu v podzemí, kde se nachází gigantický komplex bunkrů postavených za dob studené války, kdy svět každý den obcházelo riziko jaderného konfliktu. Jak se ukazuje, Azovstal není spontánním dějištěm posledního odporu, s obranou podzemí se mělo počítat už na začátku střetu.

Město pod městem

„Už od první invaze v roce 2014 jsme udržovali bunkry v dobrém stavu a zásobovali místo jídlem a vodou,“ sdělila pro New York Times Galina Jatsurová, vedoucí mezinárodní komunikace ve společnosti Metinvest, která ocelárny Azovstal spravuje. Podle ní se mohou v podzemních úkrytech ubytovat až čtyři tisíce lidí (do komplexu se jich ale může údajně vejít až desetkrát tolik). Bránící vojáci a civilisté mají mít dostatek zásob na tři týdny bojů.

Rusové se pravděpodobně do podzemí nehrnou, jelikož tuší, že obránci mohou mít díky znalosti prostředí navrch. Podle odborníků jsou bunkry pod Azovstalem tak pevné, že konvenční bombardování je neohrozí. Kolik přesně Ukrajinců se na místě skrývá, není jisté. Nejčastěji se hovoří o zhruba 1 500 až 2 000 vojácích a několika stovkách civilistů. Na místě jsou i děti, některé z nich už neviděly sluneční světlo dlouhé týdny.

Ačkoli se může zdát, že je situace Ukrajinců pod Azovstalem bezvýchodná, není úplně pravda, že jsou v pasti. Některé z rozsáhlých tunelů totiž ústí na povrchu, což Ukrajincům umožňuje podnikat partyzánské operace v týlu nepřítele. Je rovněž pravděpodobné, že jsou tamní vojáci v kontaktu se zbytkem ukrajinské armády. Zda ale posily Kyjeva stihnou do Mariupolu dorazit včas, nikdo neví.

Tagy: