Rodina i přátelé se rozloučili se Zdenkou Procházkovou. Herečce zazpívala i Zelenková

V úterý v poledních hodinách proběhlo poslední rozloučení s hereckou ikonou filmového plátna Zdenkou Procházkovou.

Pohřeb Zdenky Procházkové

V úterý kolem poledne proběhlo poslední rozloučení s ikonou filmového plátna Zdenkou Procházkovou. V kapli svatého Václava na Vinohradském hřbitově se sešla řada jejích kolegů a přátel, kteří na herečku s láskou vzpomínali.

Poslední sbohem se uskutečnilo přesně podle jejího přání. Pohřeb proběhl v kapli sv. Václava na Vinohradech a nesl se v poněkud netradičním duchu. Uvnitř kaple byla křesla a stolky, kde mohli pozůstalí na Zdenku Procházkovou tiše vzpomínat. Rozloučit se přišel režisér Filip Renč, taneční pedagog a choreograf Vlastimil Harapes nebo hudebník Jiří Stivín.

Smuteční řeč pronesl i prezident herecké asociace, herec a režisér Ondřej Kepka. Na rozloučenou jí své písně zazpívali Jitka Zelenková a Jan Šmigmator. Obřad proběhl bez mše, Procházková totiž nebyla věřící.

Její přání, aby se lidé přišli podívat, jako by šli na její poslední představení, se ale během posledního rozloučení bezesporu splnilo. „Odešla velká dáma, velká herečka, moje kamarádka. Jsem strašně šťastný, že jsem ji mohl potkat,“ řekl režisér Renč. Právě on obsadil Zdenku Procházkovou do jejích dvou posledních filmových rolí.

„Jedna byla Lída Baarová a potom jsme s Halinou Pawlovskou dopsali roli do komedie Zoufalé ženy dělají zoufalé věci, a hrála tam takovou ztřeštěnou babičku,“ přiblížil Renč.

Obětovala svůj život kariéře a stejně, jak dokázala být přísná na sebe, dokázala to i na okolí. „Neměl jsem na ní rád, když třeba o některých kolegyních nemluvila hezky. Mohla o někom říct, že je špatná herečka. Já jí na oplátku vždycky povídal, ať to neříká. Ať si zkrátka každý vybere sám,“ uvedl choreograf Harapes. Poslední sbohem pak skončilo ovacemi a potleskem.

Tagy: