ANALÝZA: Ukrajina při útocích v Rusku hanebně plýtvá zdroji. Na frontě přitom strádá

Ukrajinský voják

Útok Ukrajinců v Kurské oblasti

Proukrajinské síly v posledních dnech pronikly na území Ruska a zabraly několik vesnic v Kurské oblasti. Podle listu Forbes se jedná o neuvážené tříštění sil v době, kdy je na frontě zapotřebí každá pomocná ruka a jakýkoli kus techniky. Rusko prý navíc na nájezdy reaguje tvrdými odvetnými útoky.

Ukrajina čím dál častěji podniká letecké útoky na území Ruska. Čas od času za hranice proniknou i proukrajinské síly, což se stalo naposledy v úterý. Skupina vojáků se dostala do Kurské oblasti a zabrala nejméně tři ruské vesnice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obrana ukrajinského města držela roky, rozpadla se během dnů. Mohlo za to jediné rozhodnutí

Moskva hovoří o ukrajinských vojácích, přeshraniční nájezdy ale podle informací listu Forbes páchá také Legie Svoboda Ruska – tedy skupina ruských vojáků bojujících za Ukrajinu a proti režimu Vladimira Putina.

Legionáři měli podniknout útok pomocí amerických obrněných vozidel Stryker, což analytiky rozčarovalo. Experti nechápou, proč Ukrajina využívá ceněnou techniku na přeshraniční útoky.

„V úterý se legionáři v amerických obrněných vozidlech Stryker prohnali přes hranice do města Sudža. Proukrajinští Rusové rychle vyřadili pár tanků T-62, zajali několik zajatců a sestřelili útočný vrtulník ruského letectva Kamov Ka-52, přičemž údajně zabili jeho posádku,“ popsal Forbes akci.

„To vše je velmi dramatické, ale také ostudné plýtvání vzácnými vojenskými zdroji,“ dodala analýza s tím, že ve stejné době, kdy legionáři se západní technikou útočili v pohraničí, musela ukrajinská armáda na frontě znovu ustupovat ruskému tlaku.

Jaký je smysl operace?

Forbes dále uvedl, že proukrajinské síly nemají šanci strategicky bezvýznamná města dlouho udržet, a útok tak akorát povede k další ruské mobilizaci v oblasti a odvetným útokům. V minulosti se Legie Svoboda Ruska opakovaně pokoušela v Rusku zabrat území, každý útok ale rychle skončil. Podle Forbesu legionáři postupují více politicky než prakticky, a měli by se spíše zapojit do bojů na frontě.

VIDEO: Situace v ruské Kurské oblasti

Je ale zřejmé, že proukrajinské síly nejednají na vlastní pěst. Zvláště pokud mají k dispozici západní techniku. „Je však zřejmé, že ten, kdo dal zásahu zelenou, nedocenil nejpalčivější problém Ukrajiny – nedostatek dobře vycvičené pěchoty – nevyhnutelný důsledek toho, že Ukrajina neschválila mobilizační zákon v době, kdy Rusko loni provedlo vlastní masivní mobilizaci,“ uvádí analýza.

Kritiky akce si všimli také na Ukrajině. Agentura Unian s odvoláním na rozbor uvedla, že ukrajinské velení se k útoku prozatím nevyjádřilo. Institut pro studium války zase upozornil, že účast ruských legionářů na přeshraničním útoku v současnosti není možné potvrdit.

Jaká je situace na frontě?

K výpadu v Kurské oblasti dochází v době, kdy se na východní frontě prohlubuje krize ukrajinské armády, kterou trápí nedostatek mužů, techniky a dělostřeleckých nábojů.

„Zdá se, že Rusové jsou nyní na vrcholu své letní ofenzivy, i když ji nijak oficiálně neohlásili, tak je to patrné z denního rozboru ruských ztrát. Ty jsou na absolutním vrcholu za celou dobu války,“ popsal šéf zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno přímo z fronty. Podle něj na bojišti denně padne nebo je zraněno okolo dvou a půl tisíce ruských vojáků.

VIDEO: Hromada padlých u Pokrovsku. Ruské ztráty jsou masivní, okupanti však postupují

Tagy:
válka útok Ukrajina kritika Rusko Kurská oblast Legie Svoboda Rusku