Odložte víkendové cesty, vyzývají České dráhy. Kvůli počasí nejezdí spoje na desítkách tratí

Kvůli extrémnímu počasí v sobotu dopoledne nejezdily vlaky na několika desítkách tratí po celé zemi – některé kvůli popadaným stromům, jiné z preventivních důvodů. Správci železnic se snaží tratě co nejdříve zprovoznit, kvůli pokračujícím vydatným dešťům a silnému větru se ale situace od rána dál komplikuje. České dráhy doporučily cestujícím, aby víkendové cesty odložili, pokud nejsou nezbytně nutné. Vyplývá to z informací obou státních institucí.

„Extrémní počasí komplikuje provoz na železnici. Správa železnic intenzivně pracuje na odstranění překážek, v tuto chvíli je zastaven provoz na několika desítkách tratí. Doporučujeme cestujícím, aby svou víkendovou cestu odložili, pokud není nezbytně nutná,“ uvedly České dráhy.

Drážní hasiči zasahovali od pátečního večera do sobotních 06:00 u 28 událostí, nejvíc v Libereckém a Královéhradeckém kraji, všechny se obešly bez zranění. Novinářům to ráno sdělil mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. Náročný bude minimálně celý víkend.

Pětkrát vyjížděli drážní hasiči k najetí vlaku do stromu, v 18 případech odstraňovali z železničních tratí padlé či nahnuté stromy. Dvakrát čerpali vodu a třikrát pomáhali složkám integrovaného záchranného systému s likvidací následků počasí, shrnul Kavka.

Do Česka dorazily extrémní srážky, vytrvalý a vydatný déšť prudce zvedá hladiny řek po celé zemi. Na železnici dělá největší problémy silný nárazový vítr.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Když vám domov vyplaví velká voda. Kam a kdy se v případě škod obrátit?

Tagy: