Odpůrci Pochodu pro život visí v Praze na lanech z mostu Legií. Na místo míří říční policie

Protestující proti Pochodu pro život

Protest proti Pochodu pro život

Dva odpůrci Pochodu pro život se podle policie spustili po lanech z mostu Legií. Na místo míří i poříční policie. Most v centru Prahy odpůrci pochodu v sobotu kolem 15:00 zablokovali. Přes výzvy policie a kordon těžkooděnců si část z nich sedla na silnici a skandovala hesla. Pochod tak na most nemohl vejít a po policejních manévrech upravil trasu přes vedlejší Jiráskův most. Akci podle nich nesli nelibě turisté a další kolemjdoucí, kteří se nemohli dostat přes Vltavu, jejich nespokojenost řešily antikonfliktní týmy.

Po odklonění pochodu na Jiráskův most se část odpůrců chystala na Václavské náměstí, který je cílem pochodu. Některé z nich odmítla policie z mostu pustit do centra. Dva lidé se z mostu spustili na lanech, na místo proto byla povolána i poříční policie. „Další lidé si sedli na komunikaci a kompletně zablokovali provoz. Na místo jede Zásahová jednotka a policisté z poříčního oddělení,“ napsala policie na sociální síti X.

Na mostě Legií odpůrci pochodu nejprve skandovali hesla „Moje tělo, moje volba“ či „Hnutí se nepohne“, později přidali „Kdo fašisty kryje, je to policie“. Jednoho z nich policejní těžkooděnci, kterých byly na místě desítky, v počátku protestu odvedli. Centrum metropole už od rána, kdy městem proběhli účastníci půlmaratonu, monitoruje vrtulník.

ČTĚTE TAKÉ: Desítky kolabujících běžců a extrémní vedro. Na pražském půlmaratonu aktivovali traumaplán

Pochod pro život vyrazil po 14:00 z Hradčanského náměstí do centra Prahy. Akce má podle pořádající organizace Hnutí pro život zajistit lepší podmínky pro ženy, které nečekaně otěhotněly. Shromáždění se účastní několik set lidí. Účastníkům na náměstí poděkoval za odvahu kardinál Dominik Duka. Jde podle něj o manifestaci za skutečný mír, svobodu a demokracii.

Na Malostranském náměstí se pak sešli aktivisté na protestní akci. V předchozích letech musela při konfliktech obou táborů zasahovat policie.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Začala demolice rizikové části Libeňského mostu. Konstrukci bourá těžká technika

Tagy: