Odsuzujícímu rozsudku pro Babiše může zabránit Zeman. Je to možnost, vysvětluje Sokol

Tomáš Sokol

Advokát Sokol o Babišovi

Hlavní líčení v kauze dotací na farmu Čapí hnízdo bude pokračovat 19. prosince čtením výsledků znaleckých posudků. Mezi odbornou veřejností se očekává, že během ledna by mohl být vynesen rozsudek. Podle advokáta Tomáše Sokola by tomu ale mohl zabránit Miloš Zeman udělením abolice. Tou by bylo trestní stíhání šéfa hnutí ANO a prezidentského kandidáta Andreje Babiše zastaveno.

„Je samozřejmě možné, že by pan prezident udělal něco, co ještě neudělal a co se vždy v rámci předvolebních kampaní dušoval, že by nikdy neprovedl, a to zastavit trestní stíhání před jeho pravomocným skončením,“ popisuje advokát.

Podle bývalého federálního ministra vnitra by v takovém případě byla reakce společnosti nepředvídatelná. „Co by se dělo pak, jestli by občané vypálili Lány nebo by udělali něco jiného,  nedokážu posoudit. Abolice by ale fungovala,“ uzavírá Sokol.

Takzvaná abolice, tedy zastavení probíhajícího trestního stíhání, nicméně vyžaduje kontrasignaci předsedy vlády. Tím momentálně je Petr Fiala, vůči jehož vládě se Andrej Babiš velmi často vymezuje. Jako pravděpodobnější by se tedy mohlo jevit udělení milosti, jež žádný spolupodpis nevyžaduje. Pro tento případ je ale nutné pravomocné rozhodnutí soudu, které ale nemusí být vydáno ve funkčním období Miloše Zemana.

I v případě, kdy by Zeman abolici Babišovi neudělil a soud by předsedu ANO uznal vinným, nenastala by žádná překážka pro jeho v neděli oznámenou kandidaturu na hlavu státu. „Po právní stránce o překážku nejde. Zda jde o politickou překážku, by měli zohlednit voliči při svém hlasování,“ konstatuje právník Marek Antoš, specialista na volební právo.

Skutečnost, že by se Andrej Babiš přes existenci odsuzujícího rozsudku mohl stát prezidentem, připouští i ústavní právník Jan Kysela. „Nepochybně by to však mělo být překážkou ve smyslu politické morálky. Tu však právě Andrej Babiš u nás účinně podrývá,“ míní. Do volby či případného převzetí úřadu podle něj ale těžko bude pravomocné rozhodnutí.

Tagy: