Odvážná mise maminky dvou dětí: Ze sklepení Mariupolu zachránila desítky civilistů

Třicetiletá matka dvou dětí Kristina Chorošilovová spolu se svým manželem a dalšími přáteli zachránila více než sto lidí z bombardovaných sklepů Mariupolu. Rodiny s dětmi se jim podařilo převést do bezpečí do stovky kilometrů vzdáleného Dnipra. Sama Chorošilovová přitom více než dva týdny strávila ve sklepě. Jídlo si vařila na otevřeném ohni a pila roztátý sníh.

„Pomohli jsme jen tolika lidem, kolika jsme mohli. Chtěla jsem jim ukázat, že by se neměli bát,“ řekla deníku Daily Mail maminka dvou dětí. Zorganizovat záchrannou skupinu spolu se svým manželem a dalším manželským párem se rozhodla krátce poté, co společně opustili město. „Bylo strašné sledovat, jak se rozpadá tolik životů, jak se ničí vše, čeho jsme si vážili,“ řekla Kristina.

Dostat se z ostřelovaného Mariupolu se jim přitom podařilo úplnou náhodou. Ve sklepení domu se nejprve ukrývali 20 dní. Jídlo si vařili na otevřeném ohni a pili roztátý sníh. Poté se rozhodli zkusit štěstí a připojit se do kolony aut opouštějících město. „Bylo to, jako bychom utekli posledním vlakem,“ přiznala 30letá Chorošilovová. Měli velké štěstí. Dva dny po jejich odjezdu se terčem útoku stalo také mariupolské sídliště, na kterém všichni bydleli.

Chorošilovová spolu s manželem a přáteli nejprve dojeli do nedaleké vesnice Jurievka. Tam pobyli zhruba týden a také seskupili malý záchranný tým. Zprvu se na této misi podílel manžel Chorošilovové a jejich kamarád, poté se zapojili další muži. Žádost o pomoc z ostřelovaného Mariupolu přicházely mladé ženě na sociálních sítích, kde sdílela příběhy již zachráněných civilistů.

Odvážní muži si kolikrát na své cestě za civilisty procházeli skutečným peklem. Pozor si museli dávat nejen na ruské jednotky, ale také výbuchy a nepořádek na silnicích. „Ulice jsou pokryté sklem. Bál jsem se, že píchnu,“ řekl člen Kristinina týmu a bývalý taxikář Jurij, který se do Mariupolu vracel i několikrát za den. „Celé město je zničené. Na krajích silnic leží mrtvá těla a všude se bojuje. Prosím, nevykreslujte mě jako nějakého hrdinu nebo něco takového. Dělám jen to, co můžu,“ pokračoval Jurij.

Manželé utíkali až z Doněcku

Jeden z přátel, který se na záchranné misi také podílel, byl během jízdy zadržen nepřátelskými vojsky. Co se s ním přesně stalo, netuší ani jeho těhotná manželka. „Pořád nevíme, co s ním je. Je to smutný příběh, to auto pomohlo mnoha lidem utéct,“ uvedla Kristina.

Není to přitom poprvé, co Chorošilovová s manželem Alexandrem opouští svůj domov kvůli ruské agresi. V roce 2014 utekli z Doněcku. „Přišli jsme o práci, o náš byt. V Mariupolu jsme začali nanovo a teď si tím procházíme znovu,“ řekla smutně. Zpočátku předpokládala, že ruská invaze na Ukrajinu může být podobného rozsahu jako v roce 2014. Když se však ostřelování přesunulo do centra Mariupolu, pochopila, že se mýlila.

Chorošilovová se spolu zachráněnými civilisty teď nachází v Dnipru. „Do Mariupolu se vrátit neplánujeme,“ řekla rozhodně.

Tagy: