Reportér: Ukrajinci věří ve vítězství na frontě. Projevy Zelenského víc sleduje Západ

Matyáš Zrno o aktuální situaci na Ukrajině

Diplomatická vyjádření prezidenta Volodymyra Zelenského nemají u Ukrajinců tak velký ohlas jako ve světě. Uvedl to reportér zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který se aktuálně nachází v Kyjevě. „Tady všichni očekávají, že řešení přijde formou vítězství na frontě,“ vysvětlil.

Zelenskyj v rozhovoru s ruskými nezávislými médii prohlásil, že neutralita Ukrajiny je možná. „Pravidelně se tady opakuje situace, že různá diplomatická vyjádření Zelenského na Ukrajině nemají tak velký ohlas jako na Západě nebo ve světě, kde to všichni sledují a věří, že se nějaké diplomatické řešení podaří najít. Tady všichni očekávají, že řešení přijde formou vítězství na frontě,“ vysvětlil Zrno.

„Ukrajinci mají dojem, že NATO v podstatě nepotřebují, protože se dokázali Rusku postavit sami. Trošku západní pomoc upozaďují na úkor vlastního, byť nezpochybnitelného, hrdinství a vojenského umu. S neutralitou by byli schopni žít. Červenou linií je naopak neochota přijmout jakékoliv územní ústupky Rusku,“ upozornil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

Doba opotřebovací války

Podle ukrajinských zpráv se ruská armáda už primárně nepokouší obsadit Kyjev, kde se nyní Zrno nachází. „Od noci byly slyšet sirény a vzdálené detonace. Střely dopadají někde na frontové linii na okraji města, což je od centra poměrně mnoho kilometrů daleko,“ popsal zahraniční reportér.

„Ne vždy se jedná o dopadající ruské projektily. Někdy se také jedná o palbu ukrajinského dělostřelectva, která podporuje operace ukrajinských sil na okrajích města, odkud se Ukrajinci snaží vytlačit Rusy alespoň do perimetru 25 kilometrů od centra tak, aby centrum ukrajinského hlavního města nebylo v dosahu ruského dělostřelectva,“ dodal Zrno.

Během rozhovoru také padla otázka, jaký je aktuální vývoj na frontových liniích ve zbytku země. „V tuto chvílí více méně všude skončila doba, kdy bylo možné očekávat nějaké průlomy, velké ofenzivy, obkličování, dobývání, obsazování měst, apod. Teď nastala doba takzvané opotřebovací války, metodického postupu,“ řekl zahraniční reportér.

„V případě Rusů se jim stále více daří na jihu, kde pravděpodobně opět postoupili při obsazování přístavního města Mariupol. Naopak v zásobování a logistice v hůře přístupných oblastech okolo Kyjeva, Charkova, Sumy a Černigova se zdá, že Rusové jsou spíše v takové menší defenzivě, kdy se Ukrajincům demoralizované ruské jednotky, které jsou často bez zásobování v nepříjemném počasí, daří pomalu zatlačovat do defenzivy,“ uzavřel Zrno.

Tagy: