Expert ostře k Okamurovi: Míří na ty nejnižší lidské pudy. Uplatňuje principy xenofobie

Šéf SPD Tomio Okamura

Další informace kolem případu znásilnění v Plzni

Vede SPD k politickému extremismu, uplatňuje učebnicové principy xenofobie a míří na nejnižší lidské pudy. Tak zhodnotil vystupování předsedy hnutí SPD Tomia Okamury politolog a vysokoškolský pedagog Ladislav Cabada z Metropolitní univerzity Praha. Napětí kvůli znásilněné dívce z Plzně a ostrá výměna slov na sociálních sítích podle něj ukazuje, nakolik se vyhrotila forma politické komunikace. Ta může mít navíc dohru v samotné společnosti – silné protiukrajinské výroky imponují radikálně smýšlejícím jedincům, řekl expert redakci CNN Prima NEWS.

„Nezaznamenal jsem nějaké dramatické proměny nálad v Plzni, což je zřejmě dáno i skutečností, že jsou prázdniny a město je vyprázdněné. Nicméně na sociálních sítích lze zaznamenat pokusy o svolání protestních akcí a máme zde vyjádření primátora Romana Zarzyckého (ANO), který se snažil diskusi uklidnit,“ popsal aktuální situaci v Plzni politolog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V pytli na Putina skončila česká holka, napadl Okamura šéfa STAN. Rakušan mu úder vrátil

Komunikace mezi politiky vládních a opozičních stran je podle něj vyhrocená již dlouhodobě. V některých případech nelze přehlédnout prvky nenávistné rétoriky a nárůst značně expresivních výrazů.

„Je nicméně potřeba říci, že rétorika Tomia Okamury jde výrazně nad rámec toho, co se stalo určitým standardem konfliktní rétoriky mezi vládou a opozicí. V tomto směru vede SPD od radikality spíše k politickému extremismu, přičemž uplatňuje učebnicové principy kolektivní viny, xenofobie, náboženské a etnické netolerance,“ zhodnotil Cabada vystupování předsedy opozičního hnutí.

U ostré výměny slov na sociálních sítích to ale nemusí zdaleka skončit. Okamurova rétorika podle experta posiluje nejen jeho domácí základnu podporovatelů a voličů, ale také radikálně naladěných občanů.

Jako příklad uvedl kauzu sympatizanta SPD a „prvního českého teroristy“ Jaroslava Baldy. Ten pokácel stromy na koleje a snažil se zločin svést na migranty, za což byl odsouzen na čtyři roky odnětí svobody. Jeho případ je za Cabadu varovným prstem, jak se může radikalizace společnosti vymknout kontrole.

„Tomio Okamura svou rétorikou míří na nejnižší pudy a tento dosud ojedinělý čin by se bezpochyby mohl stát inspirací pro další podobně vyšinuté jedince,“ uzavřel expert z Metropolitní univerzity Praha.

Politici si nadávali do lidských hyen

Okamura se v uplynulých dnech několikrát pustil do ostré výměny názorů s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). V souvislosti se znásilněním a pokusem o vraždu 15leté dívky v Plzni připomněl vlajku, kterou 28. října minulého roku vyvěsil na ministerstvu. Na ní byl vyobrazen ruský prezident Vladimir Putin v pytli na mrtvoly.

S odkazem na Ukrajince, kterým údajně daroval „pytel na Putina, ale nakonec v něm skončila česká holka, se má (Rakušan) okamžitě pakovat,“ konstatoval předseda SPD. Ministr si nenechal urážku líbit a jednání Okamury označil za „rozjíždění novodobé hilsneriády“.

Už dříve se kvůli případu z Plzně do sebe oba předsedové na sociálních sítích lidově řečeno pustili. Okamura ministra nazval „lidskou hyenou a zrůdou“. Rakušan pro změnu reagoval, že Okamuru dříve považoval „jen za směšného podivína“, ale nyní „povýšil na šejdíře národního formátu“.

Jak komentovali hádku Rakušana a Okamury poslanci? Podívejte se níže na záznam pořadu 360°, kde spolu diskutovali Margita Balaštíková (ANO) a Karel Haas (ODS):

Tagy: