Okamura o kauze Majerové: Nemůžu za to, co dělají jiní. Nestyďte se za ni, rýpla si Pekarová

Předseda SPD Tomio Okamura a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (14)

Přece nemůžu za to, co dělají poslanci jiných politických stran, hájil se předseda hnutí SPD Tomio Okamura v Partii Terezie Tománkové. Reagoval tím mimo jiné na kritiku, že šéfka Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková poskytla rozhovor proruskému webu. Podle něj šéfka mimoparlamentní strany neudělala nic špatného. „Chapadlo Kremlu dosáhlo na vaši kandidátku. Je to váš koaliční partner, tak se za ně nestyďte. Kandidujete spolu,“ připomněla předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) skutečnost, že SPD a Trikolora usilují o mandáty v Evropském parlamentu společně.

Bouřlivá diskuze se točila kolem zprávy Deníku N a časopisu Der Spiegel. Ta tvrdí, že poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň dostal společně s dalšími politiky peníze od ruské vlivové organizace. Zúčastnil se také pražské konference Budoucnost Evropy, kde byla i předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová, která s hnutím SPD kývla na společnou evropskou kandidátku. Sama startuje na třetí pozici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SPD je strana jednoho muže, řekla Pekarová. Protože vy nejste osobnost, opáčil Okamura

Bystroň se rovněž účastnil sjezdu Trikolory. „Víme, že jedno chapadlo Kremlu dosáhlo na kandidátku hnutí SPD a Trikolory, a to na paní Zuzanu Majerovou Zahradníkovou,“ pronesla předsedkyně vládní strany TOP 09. Připomněla také, že někdejší politička občanských demokratů poskytla proruskému webu Voice of Europe rozhovor.

„Mé stanovisko je úplně jednoduché. Pan Bystroň říkal, že to dá k soudu, tak počkejme na vyjádření soudu. Ten nějak rozhodne a podle toho se k věci postavíme. Přece nemůžu za to, co dělají poslanci jiných politických stran,“ hájil se před ostrými obviněními Okamura. Posléze zdůraznil, že jeho hnutí SPD neplatí Rusko ani žádný jiný stát nebo organizace.

„Jestli někdo platí nějaké jiné strany, je to jejich věc. Jestli mají problémy nějaké cizí strany v zahraničí, tak ať si je vyřeší. A samozřejmě – platí padni komu padni,“ pokračoval rozohněný Okamura ve vysílání CNN Prima NEWS. Diskuze se následně stočila zpět k webu Voice of Europe a rozhovoru Majerové Zahradníkové, načež musel šéf SPD opět přejít do defenzívy.

„Prosím vás, já nevím. Voice of Europe neznám. Náš tým mi říkal, že přišla nějaká nabídka na rozhovor, nechal jsem na to kouknout a progooglovat. Vyhodnotili jsme si, že rozhovor pro mě prostě není v tuto chvíli nějakým přínosem. Postoj na to tedy mám jasný. Nevím, proč se ptáte na cizí osoby. To už fakt nemáte nic pořádného na SPD? A že předsedkyně jiné strany rozhovor udělá? To už jsou malé zoufalé argumenty,“ reagoval naštvaně Okamura.

„Kdyby nebyly důkazy, samozřejmě by nedošlo k tak razantnímu kroku, jako je zařazení dvou fyzických osob a jedné právnické na sankční seznam. A to, jak se tady teď kroutí pan Okamura, je vidět, ukazuje, že jsme zkrátka trefili hřebíček na hlavičku. Je to váš koaliční partner, tak se za ně nestyďte. Kandidujete spolu,“ připomněla Pekarová, co má společného Majerová Zahradníková s SPD.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Slováci se stydí přiznat, koho volí. Jsou paranoidnější než my, míní komentátoři

„Co udělala špatného?“ dožadoval se odpovědi Okamura. „Dává rozhovory webu, který je tady ovládaný prokremelskou skupinou. Ta chapadla z Kremlu prostě dosahují až na vaši kandidátku,“ zopakovala předsedkyně Sněmovny.

„Vy tady verbálně něco vykládáte, ale já vůbec nevidím problém na tom, že někdo dá někam rozhovor. Já jsem ho nedal, nikdo z SPD taky ne. Jestli mě někdo osloví na ulici – a stává se to běžně i s kamerou – nemám čas se zeptat, tak mu odpovím na otázku a jdu dál,“ bránil se dále Okamura, třebaže rozhovory pro Voice of Europe byly delšího formátu a na poměrně profesionální produkční úrovni.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Volby by ovládlo ANO, druhá ODS posiluje. Lidovci se dál propadají, ukazuje exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS.

Tagy: