Zdechovský: Jurečka a Výborný? Ani jeden určitě nemůže vést KDU-ČSL. Čunek má stále co říct

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Jurečka chce dál předsedat KDU-ČSL

Současní ministři za KDU-ČSL mohou být klidně součástí předsednictva, určitě ale nemohou stranu vést. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Podle něj by ideálním kandidátem na nového šéfa KDU-ČSL byl jihomoravský hejtman Jan Grolich. Ten nicméně o funkci předsedy nemá zájem. „Jiří Čunek má stále v politice co říct. Lidi jako on do vedení lidovců patří,“ dodal Zdechovský.

Když jsme spolu mluvili letos v lednu, byl jste hodně naštvaný na předsedu Mariana Jurečku, mimo jiné kvůli večírku na ministerstvu práce. Také jste hovořil o potřebě výrazné změny ve vedení a o špatných náladách ve straně. Jaké nálady panují v KDU-ČSL teď?
Napjaté nálady ve straně přetrvávají. Řada členů si přeje, aby se vedení lidovců výrazným způsobem obměnilo a aby někteří představitelé KDU-ČSL zvážili, zda vůbec budou kandidovat na funkce předsedy či místopředsedy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jurečka nemá lidovcům co dát, Grolich je stand-upový herec, ale jeho nasazení obdivuji, říká Čunek

Lidovci si zvolí nové vedení na sjezdu, který se uskuteční 18. a 19. října v Olomouci. Nyní je jisté, že na funkci předsedy strany budou kandidovat ministři Marian Jurečka a Marek Výborný. Víte už, koho z nich ve volbě podpoříte?
V současnosti to vidím tak, že ani jednoho. O novém předsedovi se rozhodne až ve chvíli, kdy kandidáti přednesou své projevy a představí své vize. Žádnou vizi ani reflexi toho, co se dělo nebo děje, jsem zatím neslyšel. Oba dva kandidáti jsou ministři, kteří jsou svým způsobem zodpovědní za současné preference strany. Chtěl bych od Mariana Jurečky a Marka Výborného jasně slyšet, co chtějí dělat lépe či jinak, aby zvrátili současnou trajektorii KDU-ČSL.

Zmínil jste preference strany. Dělají vám předvolební průzkumy starosti?
To bych neřekl. Předvolební průzkumy jsou jedna věc a výsledky voleb věc druhá. Jen málokdo asi před volbami čekal, že Honza Grolich bude mít v Jihomoravském kraji přes 39 procent. Musíme hlavně zapracovat na tom, abychom přinášeli program, který bude skutečně pro lidi.

Zajímalo by mě, co „program pro lidi“ pro vás vlastně znamená. Jakým směrem by se KDU-ČSL měla po sjezdu ideologicky vydat a které voliče by měla „lovit“?
KDU-ČSL se poslední tři roky prezentovala jako nejzelenější strana v České republice. Výsledky takové politiky už vidíme. Řekl bych, že ministerstvo životního prostředí straně nepřináší žádný nárůst preferencí. Musíme si jasně definovat, kdo je náš volič a co od nás chce. Podle mě to jsou hlavně tři věci – bezpečnost, ekonomická stabilita a rozumný sociální program. Pokud tohle nebudeme schopni našim voličům nabídnout, budou hledat jiné alternativy. Při volbách do Evropského parlamentu se ukázalo, že nám spoustu voličů uteklo, jelikož nevěřili, že jsme schopni zajistit jejich bezpečnost. To je hrozná škoda. V některých krajích nám zase bylo vytýkáno, že jsme příliš zelení.

Vraťme se k volebnímu sjezdu KDU-ČSL. Je podle vás dobře, že bude Marian Jurečka obhajovat post šéfa strany? Připomeňme, že v tomto ohledu nesplnil vlastní podmínky, které si sám vytyčil v evropských, krajských a senátních volbách.
Nemůžu mluvit za Mariana Jurečku, je to jeho rozhodnutí. Myslím, že ho při váhání dost ovlivnila skutečnost, že na předsedu a prvního místopředsedu budou kandidovat dva jeho nejbližší spolupracovníci a vládní kolegové – Marek Výborný a Petr Hladík.

KDU-ČSL v tuto chvíli potřebuje v čele skutečného vizionáře. Tváří strany by měl být Jan Grolich.

Kdo by měl být předsedou KDU-ČSL? Jan Grolich?
Určitě. Myslím, že Jan Grolich by byl ideální kandidát.

Jihomoravský hejtman nicméně již koncem září oznámil, že se o post předsedy ani o jiné funkce v širším vedení KDU-ČSL ucházet nebude. Není to škoda?
Je to velká škoda. Jan Grolich má s ohledem na výsledky krajských voleb opravdu silný mandát, udělal výborný výsledek. Myslím, že by byl skvělým předsedou. Že chce zůstat v Jihomoravském kraji, prostě neberu jako argument. KDU-ČSL v tuto chvíli potřebuje v čele skutečného vizionáře. Tváří strany by měl být Jan Grolich.

Jako o možném kandidátovi na předsedu KDU-ČSL se spekuluje také o senátorovi Jiřím Čunkovi. Chtěl byste, aby kandidoval?
Jiří Čunek má stále v politice co říct. Lidi jako on do vedení KDU-ČSL patří. Myslím, že by mohl výrazným způsobem uspokojit poptávku konzervativnějších voličů.

Byl by tedy Jiří Čunek lepším předsedou KDU-ČSL než Marian Jurečka či Marek Výborný?
To nechci nyní srovnávat. Jak už jsem říkal, ještě jsem neslyšel vize kandidátů. Nerozhoduji se podle emocí. U Marka Výborného ale musím říct, že on ve spojení s Petrem Hladíkem mi úplně nedává vizi toho, že strana s ním v čele bude přesahovat dvě procenta. Lidovci se musí výrazně změnit. Řekl bych, že současní ministři za KDU-ČSL mohou být klidně součástí předsednictva, určitě ale nemůžou tu stranu vést.

Uvažoval jste vy sám v poslední době o kandidatuře na předsedu či místopředsedu KDU-ČSL?
Neuvažoval. Myslím, že moje role v KDU-ČSL je jiná. Nyní spočívá především v práci v oblasti zahraniční politiky.

Jak se vyvíjí vaše námluvy s Janem Lipavským?
Jan Lipavský zůstal ministrem zahraničí. Když jsem to před pár dny poprvé tweetoval, měla mě spousta lidí za blázna. Hlavně Piráti se tomu vysmívali. Jak to nakonec dopadlo, vidíte sám. Nechci to dál komentovat. Můžu ale znovu zmínit, že se s Janem Lipavským v poslední době shodujeme v řadě pohledů, a to třeba v případě Izraele, transatlantické spolupráce, Evropské unie či války na Ukrajině.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Nerudová odmítá vládní návrh osekání důchodů. Ať si Benda zkusí čistit kanály, říká Jermanová

Tagy: