Zelenskyj se nepohodl s ukrajinskou armádou. O kontroverzním zákazu prý nevěděl

Ukrajinský prezident jedná s evropskými vůdci o probíhající válce. (16.6.2022)

Rusové se soustředí na vytvoření plné kontroly nad Luhanskou oblastí. Ukrajinský soud zakázal tamní komunistickou stranu. Náčelník ukrajinských ozbrojených sil poděkoval Česku a Polsku za tanky. Volodymyr Zelenskyj zkritizoval úterní rozhodnutí ukrajinské armády, která zakázala mužům v branném věku pohyb mimo trvalé bydliště bez zvláštního povolení. Ukrajinský prezident bude žádat vysvětlení.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Ruské invazní jednotky ostřelují ukrajinské pozice podél celé frontové linie, přičemž útočí ve směru na obce Novoluhanske a Spirne u východoukrajinského Bachmutu. Rovněž se snaží upevnit svou pozici v Luhanské oblasti. Ve své pravidelné zprávě o vývoji bojů to uvedl ukrajinský generální štáb.

Správní soud ve Lvově zakázal činnost Komunistické strany Ukrajiny (KPU). Vyhověl tak žádosti ukrajinského ministerstva spravedlnosti, podle něhož představitelé strany podporovali proruské povstalce na Donbasu a podíleli se na akcích, které v roce 2014 vedly k ruské anexi Krymu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zkritizoval úterní rozhodnutí vlastní armády, která zakázala mužům v branném věku pohyb mimo trvalé bydliště bez zvláštního povolení. Po velení armády a ministerstvu obrany bude žádat vysvětlení, informovala agentura Unian. Chystaný krok vyvolal v ukrajinské společnosti vlnu nevole.

Rusko od zahájení invaze na Ukrajinu přišlo o 115 tisíc vojáků, součet zahrnuje mrtvé i zraněné. Podle serveru RBK-Ukrajina to na úterním briefingu uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj poděkoval České republice a Polsku za dodávky tanků. V době, kdy Ukrajina čelí ruské vojenské agresi, je podle něj pomoc z obou zemí k nezaplacení. Díky těmto tankům Ukrajina bojuje se společným staletým nepřítelem, uvedl Zalužnyj a rovněž zveřejnil fotografie bojových vozidel s českou a polskou vlajkou.

Tagy: