Západ chce bojovat do posledního Ukrajince. Sotva jsme začali, hrozí Putin

Vladimir Putin

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruská armáda zesiluje tlak na město Slovjansk a okolí v Doněcké oblasti. Ukrajinci hlásí pokrok v Chersonském regionu, na jihu země denně zlikvidují desítky ruských vojáků i armádní techniku. Volodymyr Zelenskyj zkritizoval rozhodnutí ukrajinské armády, jež zakázala mužům v branném věku pohyb mimo trvalé bydliště bez zvláštního povolení. Ruské ministerstvo obrany oznámilo operační pauzu pro jednotky, které se podílely na bojových operacích. Ruský prezident Vladimir Putin vyhrožuje, že Rusové na Ukrajině sotva začali a tvrdí, že Západ odsouvá jednání o míru.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ruská armáda zesiluje tlak na město Slovjansk a okolí v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Město čelí těžkému ostřelování, uvedl podle agentury Reuters ukrajinský generální štáb ve svém středečním večerním hlášení. Zopakoval nicméně tvrzení, že se ukrajinským vojákům zatím daří ruskou ofenzivu odrážet.

Ukrajinci hlásí pokrok v Chersonské oblasti. Denně na jihu země zlikvidují desítky ruských vojáků a daří se jim ničit také armádní techniku a muniční sklady. Například za středu činí ztráty okupačních sil 38 vojáků, tank, minomety, několik jednotek obrněných vozidel a tři muniční sklady, tvrdí armádní velitelství jih.

Dělostřelectvo, které Ukrajině na obranu před ruskou invazí poskytly západní země, již dosahuje hmatatelných výsledků a výrazně snižuje bojové schopnosti ruské armády. Ve svém pravidelném večerním videoposelství to ve středu uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Konečně je cítit, že začalo ve velkém pracovat západní dělostřelectvo  zbraně, které jsme dostali od našich partnerů. Jeho přesnost je opravdu taková, jaká má být,“ řekl Zelenskyj s tím, že ukrajinským obráncům se daří zasahovat skladiště a další místa důležitá pro logistiku ruských sil.

Ukrajinská prokuratura vyšetřuje více než 21 000 obvinění z válečných zločinů a zločinů agrese spáchaných Ruskem od začátku invaze. Podle zpravodajského serveru BBC News to uvedla ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová.

Rusko od zahájení invaze na Ukrajinu přišlo o 115 tisíc vojáků, součet zahrnuje mrtvé i zraněné. Podle webu RBK-Ukrajina to na úterním briefingu uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo operační pauzu pro jednotky, které se podílely na bojových operacích, píše ruskojazyčný server BBC.

Tagy:
válka armáda Polsko Ukrajina Česko Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Chersonská oblast Luhanská oblast Ministerstvo spravedlnosti České republiky Komunistická strana Ukrajiny