Přistoupit na příměří bez navrácení území? Jen to posílí Rusko, varoval Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Na Ukrajině zemřelo 15 000 ruských vojáků, raněných je trojnásob, řekl šéf CIA. Podle kanadské rozvědky už Rusové kvůli značným ztrátám vojáků i techniky nedosáhnout proklamovaných cílů na Ukrajině. Prezident Zelenskyj popřel zprávy Rusů o jeho údajném špatném zdravotním stavu. Ve svém projevu řekl, že ukrajinská armáda má potenciál postoupit na frontě. Zároveň oznámil první výsledek cesty své manželky do USA. Přistoupit na příměří s Ruskem bez vrácení okupovaného území by jen posílilo Rusko a prodlužilo válku, varoval Zelenskyj.

Během ruské invaze na Ukrajinu zemřelo na 15 000 ruských vojáků a třikrát tolik jich bylo raněno, odhaduje ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. Podle kanadské rozvědky jsou ztráty vojáků i techniky pro Rusy natolik závažné, že musí zredukovat své plány na Ukrajině a s největší pravděpodobností už nedosáhnou svých původních cílů.

Nejméně tři mrtvé a 23 zraněných si vyžádalo ruské ostřelování Charkova, uvedla ukrajinská prokuratura. Ostřelování vyšetřuje jako válečný zločin. Druhé největší ukrajinské město leží jen asi 40 kilometrů od hranic s Ruskem, ruské armádě se jej však nepodařilo po vpádu na Ukrajinu dobýt.

„Ruský nepřítel střílí výlučně po ulicích města, obchodních střediscích, obytné infrastruktuře. Zasáhl obytný dům, ve kterém byla soukromá zubařská ordinace, uvnitř (naštěstí) nebyli lidé,“ napsal šéf oblastní správy Oleh Syněhubov na sociální síti. Gubernátor upřesnil, že mezi zraněnými je i dětí a že čtyři zranění jsou v kritickém stavu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve své pravidelném projevu uvedl, že se okupanti vrací ke starým lživým informacím. „Bylo trochu zvláštní slyšet dnes (ve čtvrtek) o mně staro-novou lež ruské propagandy – že jsem údajně na jednotce intenzivní péče (JIP), že Ruslan Štefančuk údajně vykonává funkci hlavy státu. No, co na to říci. Zdá se, že okupantům dokonce dochází munice lží,“ zuřil.

Zelenskyj rovněž uvedl, že po schůzce s armádními špičkami existuje potenciál pro postup ukrajinské armády na frontě. Prezident je přesvědčený, že jeho armáda dokáže Rusům způsobit nové značné ztráty. Oznámil rovněž první výsledek cesty své ženy Oleny do USA. Díky ní prý američtí senátoři chystají rezoluci, která odsuzuje ruskou genocidu ukrajinského lidu.

Tagy:
Ukrajina Rusko Donbas Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Sergej Viktorovič Lavrov Central Intelligence Agency Záporožská jaderná elektrárna ruská invaze na Ukrajinu