Záporožská jaderná elektrárna byla znovu odpojena od sítě, oblast byla pod palbou

Záporožská jaderná elektrárna

Válka na Ukrajině (1.9.2022 9:00)

Ukrajinci pokračují v útocích na jižní frontě, kde začátkem týdne vyhlásili protiofenzivu. V pátek měli Rusům způsobit značné lidské i materiální ztráty. I přes počáteční úspěchy ukrajinské armády však někteří analytici i představitelé Kyjeva upozorňují, že vyhnat okupanty z jihu země nebude vůbec snadné. Ukrajina a Rusko si v Doněcké oblasti opět vyměnily zajatce. Americký prezident Joe Biden chystá další podporu pro Ukrajince. Záporožská jaderná elektrárna byla znovu odpojena od sítě.

Ukrajinci na jihu začátkem týdne oficiálně zahájili dlouho očekávanou ofenzivu, jejímž cílem je mimo jiné dobýt zpět celou Chersonskou oblast včetně stejnojmenného hlavního města tohoto regionu. O ukrajinském protiútoku se spekulovalo již dlouhé týdny.

Podle západních zdrojů se prozatím operace daří. Ukrajinci měli od pondělí vytlačit Rusy hned na několika místech. Za pátek pak ukrajinská armáda ohlásila přes 100 zlikvidovaných okupantů a zničení desítek kusů nepřátelské vojenské techniky včetně tanků. Experti i někteří kyjevští představitelé však upozorňují, že případný přechod přes řeku Dněpr bude pro ukrajinskou armádu velmi složitý a mohl by jí způsobit velké ztráty.

Americký Institut pro studium války (ISW) rovněž uvádí, že ruské síly v reakci na novou protiofenzivu k Chersonu přesouvají konvoje vojenské techniky z Krymu i Melitopolu. Že by lidé neměli očekávat rychlý postup ukrajinské armády na jižní frontě, upozornil i poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč.

Ukrajina a Rusko si v Doněcké oblasti opět vyměnily zajatce. Na svobodu se tak dostalo 14 Ukrajinců, oznámil tamní koordinační štáb. Kyjev nesdělil, kolik ruských vojáků bylo výměnou propuštěno. Zpravidla si však obě strany předávají vždy stejný počet příslušníků armád.

Zpráva o Záporožské jaderné elektrárně by měla být hotová příští týden. Řekl to šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi po návratu z Ukrajiny, kde delegace expertů organizace elektrárnu čelící ostřelování navštívila. Tým MAAE viděl všechny části elektrárny, o jejichž prohlídku požádal, dodal Grossi. V zařízení zůstalo šest zástupců agentury.

Americký prezident Joe Biden požádá Kongres, aby schválil 11,7 miliardy dolarů (asi 288 miliard korun) na financování pomoci Ukrajině. Celkově chce vláda po Kongresu přes 47 miliard dolarů (1,16 bilionu korun) na pokrytí krizových a naléhavých výdajů, informovala agentura AP.

Tagy: