Další záběry přesného ukrajinského útoku. Ruský sklad zbraní na jihu se změnil v ohňostroj

Salvový raketomet

Ukrajinci pokračují v útocích na jižní frontě, kde začátkem týdne vyhlásili ofenzivu. Součástí masivního protiútoku je ostřelování ruských strategických cílů včetně skladů zbraní, munice a dalšího materiálu. Jedním z posledních cílů byl velký ruský vojenský sklad ve městečku Vysokopillya ne severu Chersonské oblasti. Několik pravděpodobně dělostřeleckých úderů vedlo k fatálnímu poničení budovy i obrovskému požáru.

Video ze zmíněného útoku koluje po sociálních sítích. Na záběrech lze vidět několik výbuchů, které způsobily velký požár budovy. V ní následně zřejmě samovolně exploduje uskladněná munice, což připomíná ohňostroj. Sklad se podle všeho nacházel na jihu městečka Vysokopillya, které leží na sever od Chersonu u hranice s Dněpropetrovskou oblastí.

Ukrajinské letectvo krátce po pondělním zahájí ofenzivy zaútočilo minimálně na 16 ruských opěrných bodů, skladů munice a míst, kde Moskva shromažďuje jednotky, zbraně a další vybavení. Hned několik úderů mířilo na Kachovku a Novou Kachovku – dvě města v Chersonské oblasti ležící u řeky Dněpr.

Ostřelování ruských pozic pokračuje i v současnosti. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) či britské vojenské rozvědky už Ukrajinci během ofenzivy dosáhli dílčích úspěchů.

Experti i někteří kyjevští představitelé však upozorňují, že případný přechod přes řeku Dněpr bude pro ukrajinskou armádu velmi složitý a mohl by jí způsobit velké ztráty. ISW rovněž uvádí, že ruské síly v reakci na novou protiofenzivu k Chersonu přesouvají konvoje vojenské techniky z Krymu i Melitopolu.

Že by lidé neměli očekávat rychlý postup ukrajinské armády na jižní frontě, upozornil ve středu i poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková však už vyzvala lidi z této oblasti k odchodu ještě před nástupem chladného počasí.

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli.

Tagy: