Orkové řádili jak utržení ze řetězu. Ukrajinský starosta popsal útok Rusů na školu

Ruské síly v neděli ostřelovaly obec Olešky poblíž Chersonu a zasáhly budovu školy. Na území centrálního Donbasu nadále zuří brutální boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou. Pokračují krvavé lázně u Bachmutu, ze Soledaru už se ukrajinští vojáci stáhli. Britský expremiér Boris Johnson znovu přicestoval na Ukrajinu a setkal se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Ruští okupanti poškodili při nedělním ostřelování budovu školy nedaleko Chersonu. „Orkové řádili jako utržení z řetězu. Ostřelovali obytnou oblast v Oleškách a zasáhli školu,“ uvedl na Telegramu tamní starosta Jevhen Ryščuk. Další ruské rakety v obci dopadly mezi domy. Výbuch podle starosty roztříštil okna budov, ztráty na životech však zatím nejsou hlášeny. Podle mluvčího ukrajinských jednotek Jevhena Jerina se Rusové snaží systematickým ostřelováním Chersonské oblasti zlomit vůli místních a zastrašit je, informovala agentura Unian.

I když se Ukrajinci ze Soledaru již stáhli, na jejich odhodlání vzdorovat ruskému agresorovi to nic nemění. Například ukrajinská 45. dělostřelecká brigáda provedla na ruské cíle v tomto doněckém městě několik úderů. Podle všeho se jí podařilo zničit ruské velitelství i sklad munice patřící žoldnéřské Vagnerově skupině.

Podle expertů bude případný další postup ruských vojáků z východní fronty směrem na západ mimořádně složitý. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť. Rusové se zřejmě budou nadále soustředit na nedaleký Bachmut, který se neúspěšně snaží obsadit již několik měsíců. Toto vybombardované město se nyní okupanti pokouší obklíčit.

Zdá se, že v severní části východní fronty naopak mírně postupují Ukrajinci, a to například u luhanské Kreminny, uvedli britští analytici. Kreminna leží severně od měst Severodoněck a Lysyčansk. O toto souměstí okupanti sváděli s Ukrajinci velmi tvrdé boje během léta, a to v rámci masivní ruské ofenzivy na Donbasu.

Britský expremiér Boris Johnson znovu přicestoval na Ukrajinu. V Kyjevě se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ukrajinský resort obrany označil Johnsona za pravého přítele, který má větší cenu než desítky darovaných tanků. Mohlo jít o skrytou kritiku Německa, které blokovalo dodávky moderních tanků Leopard 2 od západních zemí na Ukrajinu.

Tagy:
Německo Ukrajina Boris Johnson Donbas Oleška Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace