Těžký raketový útok nedaleko hranic s Polskem. Ruskou palbu nepřežilo několik lidí

Rusko v noci na 16. srpna podniklo další hromadný raketový útok na Ukrajinu včetně jejích západních měst. Podle úřadů při něm zemřeli tři lidé a dalších 27 bylo zraněno. Střely dopadly do celkem osmi regionů a poničily několik civilních zařízení. Napsal o tom web The Kyiv Independent. Během posledního týdne se ukrajinské armádě podařilo dobýt další území u zničeného města Bachmut.

Rozsáhlý útok poškodil vzdělávací instituce, nemocnici i rezidentské budovy, uvedl ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Hlavním terčem byla podle informací webu The Kyiv Independent západoukrajinská města, kde dvě řízené střely dopadly na průmyslový areál v Lucku, 85 kilometrů východně od hranic s Polskem, a zabily tři lidi, jak upozornil gubernátor Volyňské oblasti Jurij Pohuljako.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Odpadková kamufláž ruské houfnice a „demilitarizace“ ukrajinského obchodu

Náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová uvedla na Telegramu, že ukrajinská armáda za poslední týden u Bachmutu dobyla území o rozloze tří kilometrů čtverečních a celkově od začátku letní protiofenzivy 40 kilometrů čtverečních.

Rusko obsadilo Bachmut po několikaměsíčních bojích letos v květnu. Město, které je nyní de facto srovnané se zemí, okupanti dobyli za cenu masivních ztrát. Bachmutský mlýnek na maso – jak se nejkrvavější bitvě od vypuknutí ruské invaze přezdívá – se znovu rozjel na plné obrátky začátkem července.

Vzhledem k tomu, jak je Bachmut zničený, výrazně ztratil na strategickém významu. Ze záběrů, které v létě pořídila agentura AP, je vidět, že v Bachmutu neexistuje neponičená budova. Dříve 72tisícové město je v současnosti prakticky vylidněné.

Tagy: