Momenty války: Odpadková kamufláž ruské houfnice a „demilitarizace“ ukrajinského obchodu

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší druhý díl série s názvem Momenty války.

Okupanti „demilitarizovali“ ukrajinský obchod

Obzvlášť během první fáze invaze se ve veřejném prostoru šířily zprávy o častém ruském rabování ukrajinských domácností i obchodů. Například loni v červnu Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) zveřejnila záznam z ruského rabování supermarketu v Sumské oblasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Uváznutý tank vagnerovců v cirkuse a Rusové vyzbrojení salámem

Sdílené video zřejmě pochází z března 2022. Ukrajinci totiž na začátku loňského dubna okupanty z okolí města Sumy vyhnali. „Ruská armáda je útočištěm zlodějů. Ti Ukrajincům kradou vše, co vidí. Jeden takový případ zaznamenaly kamery v Sumské oblasti. Díky našim obráncům tam už okupanti nejsou. ‚Vzpomínka‘ na ně je ale zachována,“ uvedla SBU.

Na záznamu z bezpečnostních kamer jsou vidět čtyři ruští vojáci, kteří se potulovali ulicemi tehdy okupovaného města v Sumské oblasti. Jednoho z Rusů napadlo vysklít výlohu tamního supermarketu pomocí pažby od útočné pušky. I s kolegy se poté vkradli dovnitř, kde ještě vyrazili zamčené vchodové dveře.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

Následovalo rabování prakticky všeho, co se okupantům v obchodě zalíbilo. Ze supermarketu si odnesli značkové tašky, spacák, baterie či voňavky. Jeden si dokonce sednul na židli prodavače a chvíli se snažil dostat do pokladny. Použil k tomu příslušenství na čištění své zbraně. Vypáčit kasu se mu nepovedlo.

Obrovskou drzostí vojáků a bizarností videa se bavili lidé na sociálních sítích. Rusové se v uličkách obchodu procházeli způsobem, že to chvílemi vypadalo, jako by byli skutečně na nákupu. „Ruští okupanti zkrátka ‚demilitarizovali‘ supermarket v Sumské oblasti, ze které byli brzy vyhnáni zpět do Ruska,“ glosovalo ve svém příspěvku běloruské opoziční médium Nexta.

Bitva o Sumy započala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února 2022. I přes počáteční rychlý postup se ruské síly nedokázaly ukrajinského města s více než 260 tisíci obyvateli zmocnit. Dobyly pouze některá menší města v Sumské oblasti. Později se většina Rusů z okolí města stáhla, aby se připojila k jednotkám, které měly za úkol obsadit Kyjev.

Byli někdy Rusové na Krymu jako doma?

V létě a na podzim roku 2022 nastalo u části Rusů jakési „vystřízlivění“. Mnoho z nich totiž začalo cítit dopady ruské agrese na Ukrajině. Stále se zpřísňovaly západní protiruské sankce, loni v září zase ruský prezident Vladimir Putin v souvislosti s velkými ztrátami vyhlásil mobilizaci.

Ideální časy neprožívali ani obyvatelé ukrajinského Krymu, který Rusko okupuje od roku 2014. V létě 2022 Ukrajinci začali na anektovaný poloostrov vyvíjet velký tlak. Loni v srpnu došlo ke dvěma mohutným explozím na ruské letecké základně Novofedorivka u města Saki.

Podle ukrajinského generálního štábu měl úder na svědomí minimálně devět zničených letounů. Kyjev dal útokem Rusům jasně najevo, že na žádném místě okupovaných oblastí nejsou v bezpečí. Na sociálních sítích se brzy začaly šířit záběry hromadného úprku obyvatel z poloostrova.

„100 kilometrů dlouhá dopravní zácpa – lidé chtějí opustit Krym. Myslíte si, že Rusové konečně začnou chápat, že jde o opravdovou válku?“ zmínil na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Při této příležitosti sdílel video ruské rodiny, která improvizovaný odjezd zdokumentovala na kameru.

Rodina si mimo jiné stěžovala na obrovskou automobilovou zácpu. „Nechci opustit Krym. Je to tu tak dobré. Cítili jsem se tu jako doma,“ řekla plačící žena na zadním sedadle. Ukrajinci na sociálních sítích často uváděli, že přišel čas na to, aby si Rusové definitivně uvědomili, že jejich stát rozpoutal válku a že na Krymu nikdy doopravdy doma nebyli.

Ukrajinské ministerstvo obrany si ve svém prohlášení rovněž rýplo do turistů, kterým výbuch na okupovaném poloostrově pokazil dovolenou: „Chtěli bychom všem připomenout, že přítomnost okupačních vojsk na území ukrajinského Krymu není slučitelná s hlavní turistickou sezonou.“

Odpadková kamufláž ruské houfnice

Ukrajinské 59. motorizované pěší brigádě se letos v únoru povedlo zničit ruskou samohybnou houfnici 2S1 Gvozdika. Na zveřejněných záběrech je vidět, že se Rusové snažili dělostřelecký stroj zamaskovat za každou cenu – houfnici doslova obalili křovinami, hlínou a haldou odpadků. Neobvyklá kamufláž jim ale nakonec byla k ničemu.

„Ruská samohybná houfnice 2S1 byla zamaskovaná jako hromada odpadků. Stroj přesto zničilo ukrajinské dělostřelectvo,“ komentovala video pořízené z dronu stránka Ukraine Weapons Tracker. „Ruské samohybné houfnici 2S1 Gvozdika nepomohla ani skutečnost, že byla maskovaná jako skládka odpadků. Zničila ji ukrajinská 59. brigáda,“ dodal další analytický účet Special Kherson Cat.

Houfnice inkasovala přímý zásah od ukrajinského dělostřelectva. K uderu došlo nedaleko od Doněcku, hlavního města stejnojmenné oblasti, kde se už několik měsíců odehrávají krvavé střety mezi ukrajinskou a ruskou armádou.

Takřka identický případ se odehrál také koncem března. Ruští okupanti se podobnou odpadkovou kamufláží pokoušeli schovat i salvový raketomet BM-21 Grad, znovu však neúspěšně. Ukrajinci vozidlo zničili pomocí bezpilotního letounu.

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: