Plán EU na obří dodávku granátů na Ukrajinu drhne. Ve hře je slovenské řešení

Ukrajinští vojáci pálí minometem na ruské pozice v okolí Bachmutu.

Ukrajinci hlásí úspěchy (29.8.2023 8:00)

Přislíbené dodávky zbraní ze zemí EU na Ukrajinu z března pokulhávají. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell hledá řešení, přičemž vyzval členské země k činům. Zároveň uvedl, že Unie zváží slovenský návrh na modernizaci starších granátů. Ukrajinci jsou připraveni na letecký výcvik F-16 v Dánsku, uvedl vrchní velitel Ukrajiny. Na frontě došlo během uplynulého dne k více než 40 bojovým střetnutím. Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila 15 bezpilotních letounů. V Doněcké oblasti se zřítily dva armádní vrtulníky, přičemž zahynulo šest ukrajinských pilotů. Moskva hlásí zničení několika ukrajinských vojenských plavidel v Černém moři

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell na tiskové konferenci v Toledu poznamenal, že členské státy EU společně dodaly přibližně 224 000 dělostřeleckých granátů a asi 2 300 raket ze svých zásob. Unie měla na základě březnové dohody uvolnit dvě miliardy eur (asi 48 miliard korun) na nákupy munice a do roka dodat společnými silami Kyjevu milion dělostřeleckých granátů. Borrell tehdy mluvil o historickém kroku. Podle Evropské obranné agentury (EDA) se v té době do společných nákupů předběžně přihlásilo 17 zemí včetně Česka.

Borrell pobídl kvůli znepokojivému vývoji členské státy k rychlejším dodávkám a zároveň dodal, že zváží návrh Slovenska na modernizaci starších granátů. „Pokud členské státy nejsou schopny poskytnout více ze svých zásob, je to pro ně jen pobídka, aby zvýšily výrobní kapacity,“ řekl Borrell pode webu Ukrainska pravda. Podle něj by státy EU měly zvážit i zapojení mise do výcviku ukrajinských letců pro bojové letouny F-16. Podle ukrajinského vrchního velitele Valerije Zalužného jsou na letecký výcvik připraveni.

Během uplynulého dne došlo na frontě k více než 40 bojovým střetnutím. Uvádí to ranní zpráva Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny. Ve středu Ruská federace podnikla další raketový a letecký úder na území Ukrajiny, přičemž použila rakety odpalované ze vzduchu a íránské útočné bezpilotní letouny Šahed-136/131. V důsledku úspěšných bojových operací zničila protivzdušná obrana 28 řízených střel a 15 útočných bezpilotních letounů Shahed-136/131, informuje agentura Ukrinform.

V Doněcké oblasti na východě Ukrajiny se v úterý zřítily dva armádní vrtulníky, přičemž zahynulo šest ukrajinských pilotů. Ve středu večer o tom informovala agentura Unian. Piloti měli podle zpráv v médiích hodnost důstojníků a zemřeli při plnění „bojového úkolu“. Příčina neštěstí zatím není známá.

Unijní mise armádní pomoci EUMAM by letos mohla vycvičit až 40 000 ukrajinských vojáků. Letošní cíl poskytnout výcvik 30 000 vojáků bude totiž naplněn už v říjnu, řekl na neformálním jednání ministrů obrany EU šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Driftující ruský tank v Mariupolu a velká pračková loupež

Ruské ministerstvo obrany hlásí zničení několika plavidel ukrajinských ozbrojených sil v Černém moři. Moskva ve středu podle agentury TASS vydala tři různá prohlášení o likvidaci ukrajinských lodí ruskými letouny. Kyjev se zatím k tomuto tvrzení oficiálně nevyjádřil. Web Ukrainska pravda s odvoláním na ukrajinskou vojenskou rozvědku píše, že při bitvě mezi ukrajinskými bojovými čluny a ruským vojenským letadlem u Hadího ostrova z minulého týdne nebyla poškozena žádná ukrajinská loď.

Bílý dům vyjádřil obavu, že mezi KLDR a Ruskem pokročila jednání o dodávkách zbraní. Severokorejský vůdce Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin si podle Washingtonu vyměnili dopisy, přičemž Moskva se zajímá o severokorejskou munici, kterou by mohla použít ve své válce proti Ukrajině. Jednání na vysoké úrovni možná budou pokračovat v příštích měsících, řekl podle agentury Reuters mluvčí Pentagonu John Kirby.

Ukrajinští školáci v Charkově u hranic s Ruskem zahájí nový školní rok ve třídách v podzemních prostorách metra. Desítky tříd, které odolají útokům ruských nadzvukových raket odpalovaných na krátkou vzdálenost, pro děti vybudovalo město. Část dětí se tak téměř 20 měsíců od začátku invaze může vrátit k prezenční výuce, napsala agentura Reuters.

Tagy: