Momenty války: Driftující ruský tank v Mariupolu a velká pračková loupež

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší čtvrtý díl série s názvem Momenty války.

Otočka ruského tanku v Mariupolu

Neúcta k cizími majetku i k lidskému životu. Přesně tak by se dalo popsat chování ruské armády na okupovaných ukrajinských územích. Během loňského jara se objevilo několik videí, na nichž posádky ruských tanků ve zničeném Mariupolu zběsile „dovádějí“ – zřejmě jen tak pro legraci.

Například ruská agentura RIA Novosti koncem dubna 2022 zveřejnila video, na němž tank okupantů projížděl rozbořenými ulicemi zmíněného přístavního města. Řidič obrněného stroje na křižovatce udělal z ničeho nic překvapivou otočku o 360 stupňů, která ho ze silnice vychýlila na chodník.

Z toho si ale ruský voják nic moc nedělal a cestu si proklestil skrz kovové zábradlí. Poté pokračoval dál po chodníku přes park plný stromů. Podobných záběru z Mariupolu existuje víc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry z ruského běsnění v Mariupolu: Tank střílel do obytné budovy, pak sešrotoval auto

Ukrajinci dokázali obklíčený Mariupol bránit skoro tři měsíce, přičemž předváděli až neuvěřitelné odhodlání. Museli se vypořádávat s každodenním ruským bombardováním, což je postupně donutilo k ústupu do rozsáhlého ocelářského komplexu  Azovstal.

Zatímco se ruská armáda na jaře minulého roku směrem z jihu i východu posouvala dál do ukrajinského vnitrozemí, v přímořském Mariupolu nadále svítila malá žlutomodrá tečka odporu. Ani s hromadícím se počtem zraněných a mrtvých se obránci města nehodlali vzdát. Učinili tak až 20. května 2022, prakticky bez jakýchkoliv zásob.

Pračka jako významná trofej

První zprávy o tom, že Rusové na okupovaném území Ukrajiny rabovali obchody a vykrádali domy, se objevily již koncem února 2022. „Nejsme jako Rusové. Jejich vojáci často vidí toalety poprvé v životě právě na okupovaných územích. Pak kradou i běžné domácí spotřebiče,“ zmínil loni na jaře ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Některá svědectví o takovém chování pochází z Kyjevské oblasti. Kromě toho, že ruští vojáci měli před odchodem z okolí hlavního města zmasakrovat stovky civilistů, rabovali také v tamních domácnostech. Na východ si pak prý často odnášeli nejrůznější domácí spotřebiče, především pračky.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

Ne všechny ukradené elektronické přístroje si ale okupanti odnesli domů. Některé museli kvůli protiútoku Ukrajinců opustit. „Rozumíme tomu, že Rusové pod tlakem naší armády při útěku po sobě zanechávají zbraně a střelivo, tak je tomu vždy. Ale opustit pračku? Trofej získanou s takovým úsilím? Tohle nikdy nepochopíme,“ uvedlo na podzim ve svém ironickém prohlášení ukrajinské ministerstvo obrany.

Že ruské síly na území Ukrajiny často rabují, dokazují i některé nahrávky. Zhruba před rokem Kyjev zveřejnil záznam hovoru jednoho z ruských vojáků se svou matkou. Okupant se mimo jiné chlubil tím, co všechno se mu na Ukrajině podařilo ukrást.

„Mám pro tebe kosmetiku. Pro sebe jsem ukradl trenky. Oblečení tu mají kvalitní. Každý Rus tady něco krade a pak to nosí do tanku. Když budu mít možnost ho schovat, vzal bych i notebook. Jenže když mě s ním chytí, mohl bych mít problémy,“ prohlásil.

A jak reagovala jeho matka? „Jsi moje zlatíčko. Jen si to představ. Sophia půjde na univerzitu a notebook by se jí hodil. Vem si, jak asi žijí oni (Ukrajinci) a jak my,“ povzdechla si. Rovněž dodala, že právě sociální rozdíly mezi oběma státy a zájem o jejich zachování mohou být důvodem, proč Ukrajinci stále agresi vzdorují.

Ruské „osvobozování“ Marjinky

Ruská invaze za uplynulé měsíce doslova vymazala z mapy několik ukrajinských vesnic i měst. Nejvíce trpí regiony, které se nacházejí přímo na frontové linii východní fronty. Jako příklad může posloužit doněcká Marjinka, která už prakticky neexistuje. Letecké snímky tohoto města připomínají japonskou Hirošimu z roku 1945.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry z Marjinky? Ukrajinská verze Hirošimy. Obránci města popsali, co je drží nad vodou

Za totální demolicí Marjinky, která měla před vypuknutím invaze asi 10 tisíc obyvatel, stojí vedle každodenních pouličních bojů také dělostřelectvo okupantů i taktika, kterou uplatňují posádky ruských tanků. Ty systematicky srovnávají se zemí všechny budovy, v nichž se mohou nacházet ukrajinští vojáci, ale i civilisté. Zprávy o této bezohledné taktice se ve veřejném prostoru objevovaly již v prosinci.

Naprosto šokující je pak skutečnost, že se někteří ruští vojáci apokalypsou v Marjince veřejně chlubí. „Když slyšíte slovo apokalypsa, co se vám vybaví? Konec světa, konec života, něco strašidelného a nezvratného. Tohle je ono,“ napsali tankisté z ruského jižního vojenského okruhu na Telegramu. Provokativní příspěvek okupantů rozlítil na sociálních sítích ukrajinskou veřejnost i úřady.

„Ruský svět. Před ním Marjinka žila a prosperovala. Takto vypadají důsledky aktivit teroristického Ruska, které se moc neliší od Islámského státu,“ uvedl ve své reakci šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. „Marjinka, Doněcká oblast. Dříve to bývalo město,“ dodal na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

I navzdory totální destrukci Marjinky ukrajinští vojáci město před okupanty nadále brání. Společně s Bachmutem jde zřejmě o dvě nejkrvavější bitvy od vypuknutí ruské invaze.

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: