Avdijivka jako druhý Bachmut. Hrozí obklíčení, úřady vyzvaly obyvatele k evakuaci

Ukrajinské úřady vyzvaly obyvatele města Avdijivka, aby se evakuovali. Město tvoří jeden z opěrných bodů ukrajinské obrany v Doněcké oblasti, v důsledku postupu ruských vojsk mu podobně jako u Bachmutu hrozí obklíčení. Ruský prezident Vladimir Putin přijel v sobotu na Krym u příležitosti výročí jeho anexe z roku 2014. O den později navštívil také okupované ukrajinské přístavní město Mariupol. Ukrajinci podnikli letecký útok, při němž zničili tři raketové systémy.

„Místní úřady znovu doporučují místním obyvatelům, aby neriskovali své životy a životy svých příbuzných, a evakuovali se do bezpečnějších oblastí Ukrajiny,“ uvádí se v prohlášení ukrajinského ministerstva pro reintegraci okupovaných území.

Avdijivka leží asi 20 kilometrů severně od Doněcku a poblíž frontové linie se nachází od roku 2014, kdy na východě Ukrajiny vypukl ozbrojený konflikt mezi Moskvou podporovanými separatisty a ukrajinskou armádou. V posledních třech týdnech zaznamenaly ruské síly územní zisky severně a jižně od Avdijivky a městu s předválečnou populací zhruba 35 000 lidí hrozí obklíčení. Podle pondělního hodnocení britského ministerstva obrany se situace u Avdijivky vyvíjí podobně jako ta u severněji položeného Bachmutu.

Rusko pokračuje v ofenzivních operacích ve směrech na Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarsk. Informuje o tom ranní zpráva Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny. „Za uplynulý den naše jednotky odrazily 69 nepřátelských útoků v těchto oblastech. Epicentrem bojů zůstává Bachmut,“ uvedla ukrajinsky armáda podle webu Ukrinform s tím, že pravděpodobnost úderů na celém území Ukrajiny zůstává vysoká.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krvavá bitva o Bachmut symbolizuje Putinovo fiasko, tvrdí expert. Popisuje chyby ruské armády

„Ukrajinské letectvo také zlikvidovalo tři raketové systémy a provedlo sedm úderů na oblast koncentrace okupantů. Zničilo rovněž muniční sklad Rusů, stojí dále ve zprávě.

Ruský prezident v sobotu přicestoval na poloostrov Krym. „Viditelně kulhající Putin na okupovaném Krymu. Podle ruských zdrojů přijel do Sevastopolu ‚oslavit‘ výročí anexe. Ta bude mimochodem jednou z položek na seznamu Putinových obvinění před soudem v Haagu,“ napsal na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Následně ruský prezident navštívil také okupovaný Mariupol. Do strategického přístavu, který Rusko po tuhých bojích ovládlo loni v květnu, přiletěl vrtulníkem. Putin podle agentury TASS zavítal také do Rostova na Donu na jihozápadě Ruska, kde se setkal s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem, který velí ruským silám na Ukrajině.

Nejméně tři civilisté přišli v neděli o život a další dva vyvázli se zraněním kvůli ruskému ostřelování vesnice Kamjanske v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny. Na Telegramu to uvedla tamní oblastní správa. Rusové podle ní ostřelovali vesnici z raketometu Grad.

Tagy: