Bartoška zahájil ve Varech festival. Ceny převzali Russell Crowe i Alicia Vikanderová

Cenu prezidenta festivalu obdržela také švédská herečka a producentka, držitelka Oscara Alicia Vikanderová.

Slavnostním ceremoniálem s efektní choreografií krasobruslařek začal v pátek večer ve Velkém sále hotelu Thermal v Karlových Varech 57. ročník mezinárodního filmového festivalu. Festival zahájil jeho prezident Jiří Bartoška, kterého při příchodu na jeviště zaplněného Velkého sálu přivítal aplaus vestoje. Křišťálový globus za přínos světové kinematografii převzal na zahajovacím večeru australský oscarový herec Russell Crowe. Cenu prezidenta festivalu obdržela také švédská herečka a producentka, držitelka Oscara Alicia Vikanderová. Hvězdné hosty přivítaly odpoledne u červeného koberce stovky příznivců filmu bez ohledu na deštivé počasí.

„Filmaři jsou kronikáři, kteří popisují ne úplně dobrou dobu, ale šíří také naději,“ uvedl prezident festivalu. Šestasedmdesátiletý Bartoška, který festival tradičně zahajuje a předává i hlavní ceny, byl před filmovým svátkem v nemocnici v péči lékařů po prodělané viróze. Tiskových konferencí před festivalem se neúčastnil.

Moderátor večera Marek Eben přivítal zahraniční hosty v České republice: „V zemi, která nikdy neusilovala o dobytí jiného státu, moc se v ní nesoudí, protože všichni právníci musí hájit místní politiky, a může se zde pít alkohol na veřejnosti,“ připomněl intervenci čínské vlády, která zakázala uvést v hlavní soutěži čínský snímek. „V podstatě to ukazuje, jakou sílu může mít film,“ podotkl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nezastavily ho ani zdravotní komplikace. Jiří Bartoška dorazil na festival do Karlových Varů

Publikum poprvé vidělo letošní festivalovou znělku, která připomněla jednoho z hostů mezinárodní přehlídky, amerického herce a producenta Johnnyho Deppa. Znělku natočil režisér Ivan Zachariáš.

Praktické informace

Promítání filmů začalo v pátek 30. června a končí v sobotu 8. července. Promítá se v osmi sálech.

Držitelka Oscara Vikanderová večer uvedla svůj film Královnin gambit, Crowe se představí na pódiu před hotelem Thermal na bezplatném koncertě jako kytarista a zpěvák skupiny Indoor Garden Party.

Crowe přiletěl do Karlových Varů již ve středu. Ubytoval se v hotelu Pupp. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS exkluzivně popsal, jak si pobyt v lázeňském městě užívá. „Neměl jsem tušení, co od města čekat, ale je to tu úžasné. Ta architektura a historie, naprosto úchvatné,“ uvedl umělec. Karlovarský festival uvede při příležitosti ocenění Crowea historický dobrodružný snímek Petera Weira Master & Commander: Odvrácená strana, od jehož vzniku uplyne letos 20 let.

Letošní festival, který má na programu 143 filmů, jako první projekci ráno nabídl mongolské drama Kéž bych mohl hibernovat, debut filmařky Zoldžargal Purevdashové. „Diváci si mohou vybrat z velmi širokého portfolia, nejkratší festivalový film má dvě minuty a ten nejdelší dvě stě,“ prozradila mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Tagy: