sledujeme živě

ON-LINE: Biden nepodpoří odvetu Izraele na jaderné cíle v Íránu. Hamás se přihlásil k teroru

Souhrn událostí

  • Biden nepodpoří odvetu Izraele na jaderné cíle v Íránu.
  • K teroru v Tel Avivu se přihlásil Hamás.
  • Írán odpálil přes 100 raket a střel směrem na Izrael.
  • Izrael oznámil zahájení pozemní operace na jihu Libanonu.
  • Hizballáh již před začátkem operace uvedl, že na pozemní ofenzivu odpoví.

Americký prezident Joe Biden nepodpoří útok na íránská jaderná zařízení v odvetě za úder Teheránu na Izrael. K úternímu teroristickému útoku v Tel Avivu se přihlásili extrémisté z Hamásu. Izraelská armáda oznámila v noci na středu nové údery v okolí Bejrútu na údajné teroristické cíle. Nejmenovaný libanonský zdroj agentuře AFP potvrdil izraelský úder na jižní předměstí Bejrútu, kde mělo zázemí libanonské hnutí Hizballáh. V úterý večer Írán odpálil více než 100 raket směrem na Izrael, obyvatele oblasti varovaly před útokem sirény.

Izraelská armáda oznámila v noci na středu nové údery v okolí Bejrútu na údajné teroristické cíle. Uvádí to izraelská média. Nejmenovaný libanonský zdroj agentuře AFP potvrdil izraelský úder na jižní předměstí Bejrútu, kde mělo zázemí libanonské hnutí Hizballáh. Izraelské údery zabily v úterý podle místních úřadů v celém Libanonu 55 lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Otevřená válka s Hizballáhem? Silný protivník, Izrael by čelil řadě problémů, píše CNN

Izraelská armáda vyzvala krátce před údery k evakuaci dvou míst na jižním předměstím Bejrútu. Ve vzkaze oznámila údery na „teroristické cíle v Bejrútu“. Krátce po půlnoci izraelská armáda uvedla, že s údery nepřestane ani v nejbližších hodinách. „Dnes v noci bude pokračovat se silnými údery na Blízkém východě, jak jsme činili v uplynulém roce,“ uvedl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Izraelská armáda na základě rozhodnutí bezpečnostního kabinetu v úterý zahájila „omezené, lokalizované a zacílené pozemní útoky založené na přesných zpravodajských informacích“ o působištích a infrastruktuře Hizballáhu poblíž hranic, uvádí prohlášení ozbrojených sil. Cíle pozemních akcí se podle vyjádření vojska nacházejí ve vesnicích poblíž hranic a představují bezprostřední ohrožení pro místní komunity na severu Izraele.

Hizballáh již před začátkem operace uvedl, že na avizovanou izraelskou pozemní ofenzivu odpoví. Není však jasné, v jaké bojové kondici se vojenské křídlo hnutí nachází poté, co Izrael zabil v úderech řadu vysokých vojenských velitelů a vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari zdůraznil, že oznámená pozemní operace není válkou proti libanonskému lidu, nýbrž proti Íránem podporovanému militantnímu hnutí Hizballáh.

Írán mezitím v úterý večer odpálil více než 100 raket a balistických střel, které dopadly na Tel Aviv a další izraelská města. Íránské revoluční gardy tvrdí, že pokud Izrael přistoupí k odvetě, stane se podle nich znovu terčem. Došlo k několika zraněním, při útoku zemřel jeden Palestinec.

Izraelskou operaci v Libanonu sledujeme v ON-LINE reportáži:

Boje mezi Izraelci a Hizballáhem trvají od loňského října, kdy teroristé z Hamásu a dalších palestinských uskupení zaútočili na jih Izraele a izraelská armáda v odvetě zahájila dosud pokračující válku v Pásmu Gazy. Hizballáh na podporu Hamásu začal ostřelovat sever Izraele, evakuovány tam musely být desetitisíce lidí a obě strany si od té doby vyměňovaly menší přeshraniční údery, neboť izraelské síly se soustředily na boje v Pásmu Gazy.

V posledních dvou týdnech se ale situace v Libanonu vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném prudkém zintenzivnění izraelských úderů proti Hizballáhu na jihu Libanonu, ale také v dalších částech země. Jde o nejtvrdší údery od války s Hizballáhem v roce 2006.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejvyšší vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtvý, potvrdilo hnutí. Měl zahynout při náletu

Tagy: