Vagnerovci se stáhli z Rostova. Při pokusu o puč zemřelo až 20 vojáků, tvrdí Kreml

Vagnerovci se stahují z Rostova. (25. 6. 2023)

Vojenská vzpoura v Rusku

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko přišel s návrhem zastavit postup na Moskvu a šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin souhlasil. Nebude podle Kremlu stíhán a přesune se do Běloruska. Směrem na Moskvu mířily tisíce bojovníků této skupiny. Navzdory pokusu o převrat pokračovaly ruské útoky na Ukrajině. Exploze hlásil Kyjev, Charkov či Dnipro, uvedly agentury AFP a Reuters. Ukrajinská armáda v sobotu oznámila územní zisky ve východní Doněcké oblasti v místech, která byla pod ruskou nadvládou od roku 2014. Rozsah územních zisků ale armáda nespecifikovala.

Šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin souhlasil s návrhy běloruského prezidenta Lukašenka na zastavení postupu skupiny na ruském území směrem na Moskvu a na následné uklidnění situace, uvedla ruská agentura RIA Novosti. Rozhovory s šéfem vagnerovců Lukašenko vedl podle agentury na základě své předchozí domluvy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Prigožinova tisková služba následně zastavení postupu vagnerovců na ruskou metropoli potvrdila a dodala, že cílem je zabránit, aby byla „prolita ruská krev“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prigožin je sice bezohledný nemilosrdný psychopat, ale není to idiot. Vojenský analytik Visingr popsal situaci v Rusku

Součástí dohody je také to, že Jevgenij Prigožin ani jeho muži, kteří se zúčastnili ozbrojené vzpoury a pochodu na Moskvu, nebudou stíháni. Prigožin se podle dohody přesune do Běloruska. Kreml dodal, že neví, kde se teď Prigožin nachází, a vyjádřil vděčnost Lukašenkovi, že se nabídl jako mediátor. Informují o tom tiskové agentury.

„Nikdo nebude pronásledovat (bojovníky) vzhledem k jejich zásluhám na ukrajinské frontě,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Jsme vděčni prezidentovi Běloruska za toto úsilí,“ řekl Peskov a uvítal, že díky dohodě, která je podle něj důležitější než potrestání lidí, nedošlo k prolévání krve. „Večerní rozhovor mezi oběma prezidenty byl velmi dlouhý, upřímně řečeno vřelý,“ dodal mluvčí Kremlu.

Soukromá Vagnerova vojenská skupina se vzbouřila v noci na sobotu, její bojovníci ráno obsadili jihoruský Rostov na Donu i některá další města a rychlým postupem se blížili k ruské metropoli Moskvě. Vyvolali tak největší vnitropolitickou krizi v Rusku od jeho útoku na sousední Ukrajinu loni v únoru. Vzpoura si podle Kremlu vyžádala až 20 mrtvých vojáků.

Ruský prezident Vladimir Putin v dopoledním televizním vystoupení ozbrojenou vzpouru vagnerovců označil za „dýku vraženou do zad“ a oznámil, že dal osobně rozkaz k neutralizaci vzbouřenců. Kolony Prigožinových bojovníků však v podstatě bez odporu pokračovaly celý den na sever směrem do ruské metropole, kde byl už ráno vyhlášen stav protiteroristické operace. Konvoj bojovníků zahrnoval asi pět tisíc mužů. Vedl je neonacista a vysoký velitel skupiny Dmitrij Utkin.

Čečenský vůdce Kadyrov odsoudil vzpouru žoldnéřů, poslal Rusku své jednotky na pomoc. „To, co se děje, je zpochybnění státu a je nutné, aby se vzhledem k tomuto zpochybnění všichni sešikovali za národním vůdcem: armáda, bezpečnostní složky, gubernátoři, obyvatelstvo,“ uvedl Kadyrov v prohlášení zveřejněném na Telegramu.

Postup žoldnéřské skupiny na jihu Ruska byl ozbrojenou vzpourou, uvedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany. Zároveň vyzvalo muže ze soukromé vojenské společnosti vedené Jevgenijem Prigožinem, aby kontaktovali ozbrojené složky, a sdělilo, že těm, kteří se do operací nezapojí, bude garantovat bezpečnost.

Šéf ruské soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin zřejmě zahájil ozbrojenou vzpouru s cílem vynutit si změnu vedení ruského ministerstva obrany. Soustředí se na vedení ministerstva a velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu, nikoliv však na samotný Kreml. Pravděpodobně však neuspěje, uvedl v analýze nejnovějšího dění v Rusku americký Institut pro studium války (ISW). Ozbrojený útok na jižní velitelství by měl zásadní dopad na válku na Ukrajině, kterou Rusko vede, dodává ISW.

Tagy: