Cenzura opozice? Čas jste si zkrátili sami Babišem a Okamurou, vzkázala Pekarová

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Poslanci schválili úsporný balíček

Odhlasováno. Vládní konsolidační balíček prošel Poslaneckou sněmovnou. Třetí čtení návrhu pětikoalice se táhlo už několik jednacích dní, vládní strany nicméně rozhodly o pevném čase hlasování, k němuž došlo v pátek v 11:00.

Předseda poslanců ODS Marek Benda zdůvodnil návrh na stanovení pevného termínu hlasování tím, že většina má právo prosadit své stanovisko a menšina tomu nemůže zabránit. „Všechno již zaznělo,“ uvedl. Podle předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové jde o „obrovský zásah“ do práv opozice. „Poněkolikáté pošlapáváte naše práva,“ zdůraznila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka ve studiu. Lež jako věž, opřel se Fiala do Skopečka kvůli hlasování o vládním balíčku

Předseda frakce SPD Radim Fiala upozornil, že usnesení, na jehož základě koalice prosadila pevný termín hlasování, není součástí zákona o sněmovním jednacím řádu. Zajímal se o to, jak často chce koalice tento nástroj využívat do budoucna. Benda naopak uvedl, že již nejméně dvakrát nabídl opozičním klubům možnost jednat ve třetím čtení o balíčku i po 14. hodině, ale pokaždé se jeho návrh setkal s vetem.

Závěrečné kolo debaty o předloze trvalo třetí jednací den. Promluvit k ní chtělo ještě několik desítek řádně přihlášených zákonodárců. Na všechny se do hlasování nedostalo. Návrhy zákonů mohou poslanci schvalovat podle jednacího řádu jen ve středu a v pátek, vždy mezi 9:00 a 14:00. Opoziční kluby ANO a SPD před rozhodováním o stanovení pevného termínu pro hlasování znovu zablokovaly koaliční snahu na prodloužení doby jednání do středeční půlnoci.

Tagy: