Bývalý starosta Melitopolu promluvil o únosu ruskými vojáky. Kyjev stále odolává

Následky ruského ostřelování Kyjeva (15.3.)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ostřelování ukrajinských měst pokračuje, v Kyjevě zemřeli nejméně dva lidé a dítě. Kryt pod divadlem v Mariupolu vydržel středeční bombardování, evakuaci stovek lidí ale komplikuje neustálé ostřelování. Francouzský prezident Macron zvažuje osobní návštěvu Kyjeva. Prezident Zelenskyj byl nominován na Nobelovu cenu míru a vystoupil s dalším projevem.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Při ruském ostřelování čtvrti v západní části Kyjeva zemřeli nejméně dva lidé, informovala Státní služba pro mimořádné události. Ostřelování způsobilo také požár skladu. Při jiném útoku ruských sil na rezidenční oblasti ve vesnici Novi Petrivci u Kyjeva podle oznámení policie zemřelo dvouleté dítě a čtyři další lidé utrpěli zranění. Podle Pentagonu obsadili Rusové město Izjum.

„Při blokádě Mariupolu ruské letectvo záměrně svrhlo vysoce výkonnou bombu na Činoherní divadlo v centru města. Před ostřelováním se tam ukrývaly stovky lidí. Budova byla zničena. Počet zemřelých zatím není znám,“ uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina Zelenskyj s odkazem na středeční útok v přístavním městě na jihovýchodě země. Kryt pod divadlem vydržel, evakuaci lidí ale komplikuje neustálé ostřelování.

Vojenská rozvědka Služba bezpečnosti Ukrajiny zveřejnila další výslech zajatého ruského vojáka. Ztráty jsou dle jeho slov tak děsivé, že se řada vojáků snaží dostat z Ukrajiny za každou cenu. Prezident Zelenskyj byl nominován na Nobelovu cenu míru.

Žoldáci ze Sýrie, kteří se připojují k ruským silám na Ukrajině, chtějí využít situace a nelegálně migrovat do Evropské unie, varuje ukrajinský parlament. Podle informací rozvědky už na Ukrajinu přišlo 150 bojovníků z ruské letecké základny Hmímím v Sýrii. Syrský prezident Bašár Asad pak měl přislíbit, že Rusku poskytne na 40 tisíc mužů. Podle Ukrajinců se někteří Syřané záměrně zraňují, aby byli poslání do Ruska či Běloruska, odkud chtějí později dezertovat a nelegálně překročit hranice EU.

Bývalý starosta Melitopolu Ivan Fedorov byl unesen před šesti dny a ve středu vyměněn za šest ruských branců zajatých Ukrajinci. Ruská armáda ho podle BBC beze slova vzala přímo z kanceláře a po celou dobu neměl žádné spojení s vnějším světem.

Tagy:
válka Vladimir Putin Německo NATO Ukrajina Petrohrad Rusko Kyjev Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Druhá světová válka Lvov Německý spolkový sněm