Další ostřelování Chersonu. Ukrajinci mluví o pokusu o atentát, na místě jsou mrtví

Vůz, ve kterém zemřel Dmitrij Savlučenko (24. 6. 2022).

Největší válečné boje se momentálně vedou na jihu Ukrajiny. Silnou protiofenzivu Ukrajinců přiznali částečně i sami Rusové. Podle Moskvy ale žlutomodrá vojska utrpěla značné ztráty. Evropa s napětím sledujte také dodávky plynu skrze Nord Stream 1. Německý ministr hospodářství se obává, že už nebudou obnoveny.

Ukrajinská armáda oznámila, že zahájila ofenzivu na jihu země. Podle tamních médií, která se odvolávají na armádní zdroje, se útočícím vojskům podařilo v Chersonské oblasti na některých místech prolomit první linii ruské obrany. Ukrajinští vojáci dobyli zpět čtyři dosud okupované vesnice u města Cherson, informoval později zdroj z ukrajinské armády stanici CNN.

Proruští představitelé nejprve uvedli, že zprávy o zahájení ukrajinské ofenzivy jsou nepravdivé. Ruské ministerstvo obrany však večer ukrajinskou protiofenzivu v Chersonské a Mykolajivské oblasti připustilo. Ukrajinská armáda při ní ale údajně utrpěla těžké ztráty.

Podle německého ministra hospodářství Roberta Habecka Rusko po oznámené odstávce už neobnoví dodávky plynu do Německa plynovodem Nord Stream 1. Ministr to řekl v Berlíně při veřejné debatě, které se účastnila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Při ruském ostřelování jihoukrajinského města Mykolajiv zemřeli dva lidé. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámil starosta města Oleksandr Senkevyč. Oblastní gubernátor Vitalij Kim informoval rovněž o 24 raněných. Podle Senkevyče ostřelování zasáhlo obytné domy a vzdělávací instituce.

Ukrajinská armáda odrazila ruské útoky na pěti úsecích fronty na východě země, uvádí ukrajinský generální štáb v ranním přehledu situace na bojišti. O ukrajinské ofenzívě v Chersonské oblasti na jihu země se nezmínil. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ještě o pondělní noci uvedl, že nikdo zodpovědný neprozradí nic konkrétního o vojenských plánech Kyjeva, ale zdůraznil, že pro ruské vojáky nastal čas utíkat. „Budeme je hnát až k hranicím,“ řekl podle agentury Interfax-Ukrajina.

Jihoukrajinský Cherson, okupovaný ruskými vojsky, byl již podruhé během dne ostřelován, uvedl TASS. Podle něj zasahovala ruská protivzdušná obrana. Ruská agentura píše také o neúspěšném pokusu o atentát na policistu a o přestřelce s ukrajinskými průzkumníky.

Tagy:
válka Ukrajina bombardování Rusko Robert Habeck Mykolajiv Cherson ostřelování