Další vojenská pomoc Ukrajině. USA posílají téměř 3 miliardy dolarů a obrněná vozidla

Spojené státy poskytnou další vojenskou pomoc ve výši 3,75 miliardy dolarů (přibližně 84 miliard korun) Ukrajině a jejím sousedům na východním křídle Severoatlantické aliance. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruské armádě po dobu pravoslavných Vánoc zastavit palbu na frontové linii na Ukrajině. Kreml chce zřejmě využít Vánoce jako zástěrku, aby zastavil ukrajinský postup na Donbasu, míní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko přitom v uplynulých 24 hodinách Ukrajinu masivně ostřelovalo.

Do Kyjeva zamíří vojenská pomoc z USA ve výši téměř tří miliard dolarů, sousedním zemím poskytne Washington 682 milionů dolarů. Je to zatím největší balík vojenské pomoci USA pro Ukrajinu. Součástí pomoci budou poprvé i obrněná vozidla Bradley.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruské armádě zastavit palbu na frontové linii na Ukrajině od pátečního poledne do sobotní půlnoci, tedy po dobu pravoslavných Vánoc. Informovala o tom agentura TASS.

Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna podle juliánského kalendáře, bohoslužby se obvykle konají v noci ze 6. na 7. ledna.

V reakci na Putinovo prohlášení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzkázal, že Rusko chce využít Vánoce jako zástěrku, aby aspoň na chvíli zastavilo ukrajinský postup na Donbasu. Poradce Zelenského Mychajlo Podoljak doplnil, že Rusko musí opustit okupovaná území, jedině tak bude mít „dočasné příměří“.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková uvedla, že „Putin o mír zřejmě nestojí, když chce po krátkém přerušení bojů během pravoslavných Vánoc ve válce na Ukrajině pokračovat“. Americký prezident Joe Biden sdělil, že se ruský prezident vyhlášením dočasného klidu zbraní „snaží popadnout dech“.

Rusko před pátečním polednem neváhalo a opět zasypalo Ukrajinu četnými údery. Za posledních 24 hodin provedli Rusové 17 náletů. Dělostřelectvo pak podniklo pomocí salvových raketometů 59 úderů, většinu z nich směrem na civilní oblasti či kritickou infrastrukturu. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil. Ten zároveň varoval, že nebezpečí ruských náletů či dělostřeleckých úderů hrozí na celém území Ukrajiny.

Tagy: