Donutíme okupanty uznat realitu. Rusové jsou ve slepé uličce, říká Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj přes videokonferenci promlouvá k islandskému parlamentu.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Podle Británie je nepravděpodobné, že by Rusko v příštích 30 dnech výrazně urychlilo svůj postup na Ukrajině. Šéf NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že Rusko za více než 80 dní války nedokázali dosáhnout svých strategických cílů. Podle prokremelské moderátorky nabírá fašistické hnutí na síle nejen na Ukrajině, ale i v Evropě. Kadyrov kritizoval turecký plán na evakuaci armády z Azovstalu. Podle prezidenta Zelenského donutí Ukrajinci okupanty uznat realitu.

„Za současných podmínek není pravděpodobné, že by Rusko dramaticky urychlilo svůj postup během příštích 30 dní,“ konstatují britští vojenští zpravodajci v každodenním hodnocení války na Ukrajině. Ruská ofenziva na Donbase podle nich ztratila na síle a výrazně se opožďuje za plánem.

Celý svět ponese následky totální hybridní války, kterou rozpoutal proti Rusku Západ, prohlásil v sobotu podle agentury RIA Novosti ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov. Západní sankce proti Rusku podle něj nedosáhnou zamýšleného výsledku.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se jeho lid připravuje nové pokusy Ruska zaútočit na Donbasu. „Okupanti si stále nechtějí přiznat, že jsou ve slepé uličce a jejich tzv. speciální operace již zkrachovala. Určitě však přijde okamžik, kdy ukrajinský lid donutí okupanty plně uznat realitu,“ řekl Zelenskyj.

„Fašistické hnutí nabírá na síle nejen na Ukrajině, ale v celé Evropě. Polský premiér Morawiecki řekl, že Rusko představuje hrozbu pro celou Evropu. Navíc polský předseda vlády volá po poražení zrůdné ruské ideologie, kterou nazval rakovinou. Jakoby se nepoučil z historie. Nakonec právě díky takovým samolibým a arogantním idiotům jako je on už Polsko v minulosti přestalo existovat jako nezávislý stát,“ prohlásila moderátorka prokremelské televize Russia-1 Olga Skabejevová.

Obránce oceláren Azovstal v Mariupolu popsal jejich podmínky jako „hrozné“. „Zranění vojáci bez končetin leží vedle sebe v nehygienických podmínkách, s mouchami, zvuky bolesti a odporným zápachem,“ řekl policista s tím, že v závodě se nachází asi 600 raněných.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov kritizoval turecký plán na evakuaci armády z Azovstalu. „Obracím se na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Členové Azovu jsou vrazi a ateisté, které vám nyní chtějí představit jako nevinné oběti ruské agrese. Nenechte se oklamat zločinci, kteří se s vaší pomocí chtějí vyhnout soudu a zaslouženému trestu,“ uvedl Kadyrov.

Tagy: