Na Ústecku lidé volí na zastávce nebo na hřišti. Je to paráda, chválí si člen komise

Lidé v ústeckém Svádově volili i na fotbalovém hřišti (7. 6. 2024).

Klíčové volby, které rozhodnou o zastoupení České republiky v Evropském parlamentu, odstartovaly

Češi v pátek začali rozhodovat o tom, kdo je příštích pět let bude zastupovat v Evropském parlamentu. Na výběr mají 30 kandidujících stran, hnutí nebo koalic. Největší naději na úspěch mají i podle sázkových kurzů uskupení zastoupená ve Sněmovně. Lidé mohou hlasovat ve zhruba 14 800 volebních místnostech v Česku. V pátek otevřely od 14:00 do 22:00, po noční pauze pak v sobotu mohou voliči znovu volit od 08:00 do 14:00. Výsledky budou s ohledem na celounijní charakter voleb oznámeny až v neděli před půlnocí, kdy se uzavřou poslední volební místnosti v dalších státech EU.

Lidé svými hlasy ovlivní nejen výběr nového předsedy Evropské komise, ale také podobu budoucích evropských předpisů, které se promítnou do českých zákonů. Eurovolby se tradičně považují za test spokojenosti občanů s dosavadní politikou parlamentních stran. Minulých Evropských voleb se ovšem před pěti lety zúčastnilo jen 29 procent voličů.

K TÉMATU: Čeští lídři a jejich zásadní témata EU. Co v Bruselu chtějí prosazovat?

Mezi první voliče budou tradičně patřit mnozí volební lídři a předsedové parlamentních stran, stejně jako prezident Petr Pavel. Každý by si měl vzít do volební místnosti občanský průkaz nebo cestovní pas k prokázání totožnosti. Náhradní hlasovací lístky v případě potřeby získá zájemce od volebních komisařů spolu s volební obálkou s úředním razítkem. Na vybraném hlasovacím lístku může dát preferenční hlasy nejvýše dvěma kandidátům, jejichž zvolení by si přál. Lístek pak stejně jako u jiných typů voleb vloží ve volební obálce do volební schránky.

Lidé mají na výběr aktuálně 674 kandidátů, zvoleno může být jen 21 z nich. Mandáty obhajují ANO, ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a KSČM.

CNN Prima NEWS ještě před otevřením volebních místností dala prostor lídrům kandidujících stran, aby se v živém vstupu vyjádřili k tématům, která v tuto chvíli hýbou společností. Mezi nimi byli – Kateřina Konečná (Stačilo!), Lubomír Zaorálek (SOCDEM), Libor Vondráček (Svobodní), Alexandr Vondra (ODS), Marcel Kolaja (Piráti), Danuše Nerudová (STAN), Klára Dostálová (ANO) a Petr Mach (SPD). Lídra Přísahy a Motoristů Filipa Turka zastoupil zakladatel Motoristů Petr Macinka.

Z unijní osmadvacítky si v pátek zvolí své europoslance ještě Irové. Nizozemci tak učinili ve čtvrtek. Volební seriál bude pokračovat v sobotu, kdy se bude hlasovat nejen v Česku, ale také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Zbývající státy EU nechaly hlasování na neděli. Výsledky voleb proto budou známé až v neděli večer, což se týká i Česka.

Volby do Evropského parlamentu se konají 7. a 8. června 2024. Občané mohou volit z 30 stran a hnutí. Do europarlamentu svými hlasy vyšlou 21 zástupců Česka.

CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lídři kandidátek se ve studiu pohádali o míru na Ukrajině

Tagy: