Odplata za Cherson? Ukrajinské letectvo zasáhlo ruské tábory i raketový systém

Ukrajinské letectvo podle generálního štábu zasáhlo dva tábory okupantů a ruský protiletadlový raketový systém S-300. Protiútoky následovaly po ostřelování jihoukrajinského města Cherson. Při něm na Štědrý den zahynulo nejméně deset lidí, dalších bezmála 60 je zraněných, uvedl šéf Chersonské oblasti Jaroslav Januševyč. Útok podle zástupců Chersonské oblasti mířil na centrum města.

„Letectvo ukrajinských obranných sil provedlo tři údery na oblasti soustředění nepřátelského personálu, zbraní a vojenské techniky,“ uvedl v neděli ve své zprávě ukrajinský generální štáb. Raketometčíci a dělostřelci měli zasáhnout dva ruské tábory a protiletadlový raketový systém S-300.

Ostřelování civilních cílů o svátečních dnech odsoudil na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Nejsou to vojenská zařízení. Tohle z definice není válka. Tohle je teror, je to zabíjení za účelem zastrašování a potěšení,“ napsal Zelenskyj, který na Telegramu zveřejnil fotografie z místa incidentu.

Šéf Chersonské oblasti Januševyč v sobotu večer ve vystoupení v televizi informoval, že ruský útok zabil nejméně deset lidí. Podle něj je zraněných 55, další představitelé mluvili o zhruba 60 zraněných. Podle Januševyče nejsou mezi oběťmi žádné děti. Podle agentury Ukrinform útok zničil několik budov, na fotografiích z místa jsou vidět hořící auta či vysklená okna domů.

Šéf proruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo naopak uvedl, že Cherson ostřelovala ukrajinská armáda. Důkazy nepředložil. „Je to nechutná provokace, jejímž jasným cílem je svalit vinu na ruské ozbrojené síly,“ citovala Salda agentura Reuters.

„Štědrý den. Ruský úder na Cherson vedl k několika civilním obětem na životech. Zatímco rodiny v Evropě, Severní Americe a jinde připravují slavnostní večeři, vzpomeňte si na Ukrajinu, která zrovna bojuje se zlem,“ napsal na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Příspěvek doplnil o fotografii ohořelého auta. Podle ministra obrany Oleksije Reznikova byl útok pomstou obyvatelstvu, které vzdorovalo ruské okupaci.

Rusko podle ukrajinských úřadů ostřelovalo Cherson i v pátek, kdy přišli o život nejméně dva lidé. Ukrajinská armáda osvobodila Cherson od ruské okupace v listopadu, od té doby je toto město prakticky ustavičně pod palbou. Cherson byl jediným oblastním střediskem, kterého se ruská vojska dokázala za současné války zmocnit. Invaze na Ukrajinu začala 24. února, tedy přesně před deseti měsíci.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina on-line Volodymyr Zelenskyj Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Cherson válka na Ukrajině ostřelování ruská invaze na Ukrajinu invaze na Ukrajinu Bachmut