Zdoláváme vlastní Everest. Status kandidáta EU nespadl z nebe, řekl Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinští obránci se budou muset stáhnout ze Severodoněcku, dostali rozkaz. Východoukrajinské město je téměř zcela zničené, uvedl v pátek gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Zelenskyj připomněl, že status kandidátské země EU nespadl z nebe. Výbor pro zahraniční vztahy Senátu USA pak schválil rezoluci o zařazení Ruska na seznam zemí podporujících terorismus.

Na Donbasu pokračují intenzivní boje, ruská armáda používá velké množství dělostřelectva. Bojuje se hlavně u Severodoněcku. Útoky hlásí také Charkovská oblast, eviduje zraněné i zabité civilisty.

Ukrajinští obránci se budou muset stáhnout ze Severodoněcku, dostali rozkaz. Východoukrajinské město je téměř zcela zničené, uvedl v pátek gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Poslední ruský útok na přilehlý Lysyčansk byl podle něj odražen, boje však pokračují v okolí dvojměstí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelném projevu připomněl, že status kandidáta EU nespadl z nebe. „Představme si, že zdoláváme Everest. Dosáhli jste předposledního bodu. Okamžitě jsme zapomněli a znehodnotili vlastní úspěch. Možná bychom si měli nejprve připomenout, že už máme za sebou 7000 metrů! Nestyďme se mluvit o svých úspěších,“ připomněl Ukrajincům.

Výbor pro zahraniční vztahy Senátu USA schválil rezoluci o zařazení Ruska na seznam zemí podporujících terorismus.  V současné době seznam zahrnuje čtyři země – Kubu, Severní Koreu, Írán a Sýrii. Mezi argumenty pro uznání Ruska jako státu, který podporuje terorismus, senátoři uvádějí osm bodů.

Francouzský prezident Emmanuel Macron a předseda Evropské rady Charles Michel požádali českého premiéra Petra Fialu, aby v době českého předsednictví uspořádal neformální summit na téma širší spolupráce Evropské unie s nečlenskými státy.

Fiala to řekl novinářům před začátkem druhého dne unijního summitu v Bruselu. V rámci podzimního jednání v Praze by lídři mohli řešit také otázku Ukrajiny, dodal premiér. Půlroční české předsednictví začíná za týden.

Tagy: