Kyjev zažil největší dronový útok. Vagnerovci chtějí včas utéct z fronty, míní expert

Ukrajinská metropole v noci na neděli čelila nejrozsáhlejšímu dronovému útoku od začátku války. Protiletecká obrana podle odhadů zničila okolo 52 z 54 strojů. Podle experta se Prigožin stahuje od Bachmutu proto, že jako někdejší profesionální zločinec ví, že hlavním přikázáním zloděje je dostat se včas pryč. Moskva oznámila požadavky pro mír s Ukrajinou, Kyjev odpověděl vlastními. Vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj naznačil začátek protiofenzivy. Podle tajemníka ukrajinské bezpečnostní rady Oleksije Danilova může začít kdykoliv.

„Čtrnáctý letecký útok na hlavní město od začátku května! Nepřítel se rozhodl ‚poblahopřát‘ Kyjevanům ke Dni Kyjeva pomocí svých smrtících bezpilotních letounů. Jednalo se o nejmasivnější útok bezpilotních letounů na hlavní město od začátku plnohodnotné invaze,“ informoval šéf Kyjevské městské vojenské správy Serhij Popko. Kyjev v neděli staví 1541. výročí svého založení.

Útok podle Popka trval pět hodin. Podle Generálního štábu ukrajinské armády protiletecká obrana zničila 52 z 54 dronů Šáhid. Nejrozsáhlejší nálet íránských strojů si zatím vyžádal nejméně jednu oběť, informoval web Ukrinform. Hasiči se také potýkali s rozsáhlým požárem, který vypukl v důsledku pádu jednoho z dronů, podle starosty Kyjeva Vitalije Klička plameny zachvátily oblast o 700 metrech čtverečních.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vzdejte se NATO a EU, oznámilo Rusko požadavky pro mír na Ukrajině. Kyjev odpověděl vlastními

Vagnerovci se stahují z Bachmutu, Prigožin s nimi má totiž jiné plány, řekl politický expert Igor Eidman. „(Prigožin vagnerovce stahuje) v předvečer ukrajinské ofenzivy, aby zachránil sebe, svou soukromou armádu a využil ji pak k řešení vnitropolitických úkolů,“ míní expert podle webu Unian. Šéf Vagnerovy skupiny podle něj dobře ví, že hlavním přikázáním zloděje je „včas utéct“.

Expert zároveň zdůraznil, že všechna Prigožinova prohlášení z poslední doby lze považovat za důvod k vyvození odpovědnosti podle článku o diskreditaci ruské armády. Podle Eidmana si Prigožin již „vysloužil podle ruských norem nejméně deset let vězení“.

Moskva v sobotu prostřednictvím náměstka ministra zahraničí oznámila sedm požadavků pro nastolení míru na Ukrajině. Žádá mimo jiné, aby Ukrajina uznala ruštinu za státní jazyk a vzdala se snahy o vstup do Severoatlantické aliance i do Evropské unie. Kyjev podle médií odpověděl svými podmínkami, které zahrnují i vytvoření demilitarizované nárazníkové zóny na ruském území, vydání válečných zločinců a strůjců války a vyplacení reparací.

„Je na načase získat zpět, co je naše,“ uvedl ve videu vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj. Podle webu Unian tím mohl naznačit blízký začátek očekávané jarní protiofenzivy. Na záběrech se ukrajinští vojáci připravují do boje a odříkávají modlitbu.

Ukrajina je připravena zahájit protiofenzivu proti ruským silám, které po loňské invazi obsadily východ země. V rozhovoru to britské stanici BBC řekl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Protiofenziva může začít kdykoliv, Ukrajina má podle něj teď „historickou příležitost a nesmí udělat chybu“.

Další aktuální dění na Ukrajině můžete sledovat v živém článku ZDE.

Tagy:
válka Moskva NATO Ukrajina Evropská unie on-line Rusko Kyjev ruská invaze na Ukrajinu UNIAN Oleksij Mjačeslavovyč Danilov Valerij Fedorovyč Zalužnyj