Rusko má dostatek munice, varuje Zelenskyj. Obává se dalších rozsáhlých náletů

Rusové opět ostřelovali ukrajinská města. Výbuchy se ozývaly i v Kyjevě. Velvyslanci zemí Evropské unie se shodli na novém – v pořadí již devátém – balíčku sankcí proti Moskvě. Rusové cvičí 200 tisíc nových vojáků. Nepochybuji, že znovu vyrazí na Kyjev, prohlásil velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj. Ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj pak zmínil své obavy z dalších ruských úderů.

Kyjevem otřásly výbuchy, informoval starosta ukrajinské metropole Vitalij Kličko. Úřady hlásí další rozsáhlý ruský raketový útok na Ukrajinu, exploze jsou kromě Kyjeva hlášeny také z jiných měst. Charkov a Poltava jsou bez dodávek elektrické energie, uvedl server RBK-Ukrajina s odkazem na ukrajinské úřady.

Protiletecký poplach platí v celé zemi a úřady vyzvaly lidi, aby zůstali v krytech. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Rusko má dostatek munice pro několik dalších rozsáhlých vzdušných útoků na Ukrajinu

Velvyslanci zemí Evropské unie se shodli na novém balíčku sankcí proti Rusku. V pořadí devátá sada postihů zaváděných kvůli ruské invazi na Ukrajinu má mimo jiné omezit investice do ruského důlního průmyslu či vývoz chemikálií a technologií využitelných pro vojenské účely. Sankční seznam by se měl rozšířit o téměř dvě stovky lidí a subjektů včetně tří ruských bank. Státy musí shodu ještě formálně stvrdit písemně, aby sankce vstoupily v platnost.

Rozhodnutí zrušit každoroční tiskovou konferenci ruského prezidenta Vladimira Putina padlo na poslední chvíli kvůli rostoucím obavám, že televiznímu přenosu bude dominovat válka na Ukrajině. Napsal to list The Moscow Times, jenž se odvolává na šest činitelů z Kremlu a vlády. O tom, že se letos konference neplánuje, informoval prezidentův mluvčí, důvody neuvedl.

Rusové cvičí okolo 200 tisíc nových vojáků a nepochybuji, že znovu vyrazí na Kyjev, uvedl velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj v rozhovoru, který poskytl časopisu The Economist. Výňatky z rozhovoru zveřejnila ukrajinská média.

„Ruská mobilizace zafungovala. Není pravda, že jejich problémy jsou tak strašné, že tito lidé nebudou bojovat. Budou bojovat. Car jim nařídil jít do boje, a tak půjdou bojovat,“ řekl Zalužnyj. „Studoval jsem dějiny dvou čečenských válek a všechno bylo stejné. Je možné, že nejsou tak dobře vybaveni, ale stejně pro nás představují problém. Podle našich odhadů mají v záloze 1,2 až 1,5 milionu lidí,“ dodal.

Tagy:
válka krev smrt invaze Ukrajina Evropská unie on-line sankce rabování Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Charkov boje putin Vitalij Kličko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Valerij Fedorovyč Zalužnyj bachmut krym zelenskyj vraždění znásilňování smrt v očích