Vždyť jsou skoro nazí. Ruský velitel ukázal zoufalé podmínky vojáků, americký generál nechápal

Po sociálních sítích koluje další video, které má ukazovat zoufalé podmínky ruských vojáků. Výcvikový instruktor na něm kritizuje vybavení mobilizovaných mužů, kteří nemají léky, škrtidla ani odpovídající neprůstřelné vesty. Americký generálporučík v záloze Mark Hertling ve vysílání stanice CNN uvedl, že Rusko v tomto ohledu „hrozivě selhává“ a jeho vojáci nemají za těchto podmínek žádnou šanci uspět na Ukrajině v pozemním boji.

Na videu, které se objevilo na sociálních sítích a které se CNN zatím nepodařilo ověřit, má vystupovat instruktor bojového výcviku u 247. pluku ve městě Stavropol. Muž tvrdě kritizuje výbavu rekrutů, o kterých doslova říká, že jsou „téměř nazí“. „Mají jedno škrtidlo, nemají žádné léky ani termoprádlo, ti kluci mrznou,“ tvrdí velitel.

Následně si k sobě zavolá jednoho z nastoupených vojáků a názorně předvádí další problém. „Nejsou vůbec chránění, jen tyhle dva pláty,“ ukazuje cosi připomínajícího neprůstřelnou vestu na vojákově hrudi. „A strany nejsou chráněné vůbec,“ pokračuje otáčejíc muže v uniformě. Instruktor v závěru apeluje na gubernátora Kemerovské oblasti Sergeje Cviljova, aby ve věci zjednal nápravu.

Videu se věnovala i CNN. Podle moderátorky Erin Burnettové sice stanice nemůže ověřit pravost záběrů, korespondují ale s předchozími informacemi a zachycenými hovory ruských vojáků. „Mohou za těchto podmínek ruské jednotky uspět v pozemním boji (proti Ukrajincům)?“ zeptala se Hertlinga.

„Ne, v žádném případě ne,“ vypálil bez váhání generálporučík v záloze. Podle něj jsou totiž potřeba měsíce výcviku, než je možné nově mobilizované muže poslat na frontu. „Podle nové zprávy NATO je tam mohou Rusové poslat nejdříve v březnu. A to za předpokladu, že budou mít vše, co potřebují,“ uvedl Hertling. „Ve skutečnosti ale nemají tito vojáci ani škrdidla a náplasti. Pravděpodobně nemají ani léky, lékárničku s první pomocí nebo podporu polních nemocnic. Všechny tyto věci jsou součástí moderní armády a Rusko v tomto ohledu pokračuje v hrozivém selhání,“ dodal s místy viditelným údivem.

Skutečnost, že ruští vojáci disponují bídnými podmínkami, podporuje i nedávno zachycený telefonát mezi okupantem a jeho matkou. „Všechno je promočené, nemáme sílu, jídlo, prostě nic… Jestli nás v prosinci nenechají odejít, tak zdrhneme,“ naznačuje možnou dezerci.

Vojáci jsou prý třeba nuceni používat pušku Mosin-Nagant vyvinutou v roce 1891, proti chladu se chrání onucemi jako jejich pradědové v první světové válce. Jiní mají na hlavách místo skutečných armádních helem repliky pořízené v hračkářství. Mobilizovaní si museli výstroj před cestou na frontu kupovat sami, a to včetně dámských hygienických potřeb suplujících škrtidlo.

Že jsou ruští vojáci na zimní boje mizerně připraveni, si myslí i vojenský analytik Lukáš Visingr. „Všichni jsme se vždycky smáli, že jen dva lidi v historii nevěděli, že je v Rusku v zimě opravdu zima, a to byli Napoleon a Hitler. Jenže teď řešíme, že to, že je v zimě skutečně zima, nevědí ani sami Rusové. Většina ruských vojáků nemá zimní vybavení, zato Ukrajinci mají půl milionu zimních souprav od Kanaďanů. Pro ukrajinského vojáka je zima nepříjemná, pro ruského vojáka je zima likvidační,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Tagy: