Rusové opět zaútočili na Kyjev a Oděsu. Zničili sklad i nemocnici Červeného kříže

Ruské útoky v noci na pondělí zničily sklad humanitární pomoci Červeného kříže v Oděse. Poškozena byla také mobilní nemocnice v Mykolajivu. Několik lidí v Kyjevě, kde proti dronům zasahovala protivzdušná obrana, utrpělo poranění. Ukrajinským obráncům se však podařilo zničit všech 35 sebevražedných bezpilotních letounů. Vladimir Putin může od Ukrajinců na východní frontě „dostat dárek“ ve formě nečekaného útoku generála Syrského, domnívá se vojenský expert Roman Svitan. Bachmut stále čelí tvrdým útokům. Zdá se, že ruští vagnerovci se z tohoto města nakonec nestáhnou.

Rusko v noci provedlo rozsáhlé útoky na ukrajinské území. Okupanti vypustili rakety na Charkov, Cherson, Mykolajiv a Oděsu, kde střely Ch-22 směřovali na sklad potravinářské společnosti a rekreační oblast na pobřeží Černého moře. Zasáhli také sklad Červeného kříže. „Požár zcela zničil humanitární pomoc uloženou ve skladu,“ uvedla na Facebooku ukrajinská pobočka této mezinárodní organizace. V Kyjevě zaměstnaly protivzdušnou obranu sebevražedné drony, ve městě byly slyšet exploze. Trosky bezpilotních letounů poranily čtyři lidi, dva z nich museli být hospitalizováni, uvedl na Telegramu starosta města Vitalij Kličko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci musí odolat pokušení zbrklého protiútoku. Stále nemají vše potřebné, řekl Pavel

Vůdce vagnerovců Jevgenij Prigožin chystá pro Putina dárek v Bachmutu, věří vojenský expert Roman Svitan. Domnívá se, že okupanti se do města pokouší nalákat ukrajinská vojska, zatímco tam sami přesouvají značné množství mužů a techniky. Podle Svitana je však ale možné, že kvůli soustředění ruských sil v oblasti mohou ruskému vůdci „připravit dárek“ spíše ukrajinské jednotky vedené generálem Alexandrem Syrským, pokud zaútočí kvůli přesunům na nechráněné ruské pozice. Expert to prohlásil v rozhovoru s ruskou novinářkou.

„Nepřítel v noci znovu zaútočil sebevražednými íránskými drony Šáhid. Všech 35 z nich naši obránci zničili,“ uvedl generální štáb na Facebooku. Ukrajinským silám se podle hlášení zároveň podařilo odrazit 55 nepřátelských útoků, které se zaměřovaly hlavně na oblasti fronty okolo Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky. Ukrajinci dále zaznamenali 61 vzdušných útoků a 52 případů ostřelování ze salvových raketometů.

Rusové začali Bachmut ostřelovat zakázanými fosforovými bombami a zápalnou municí. Vyplývá to z hlášení ukrajinských sil speciálních operací (SOF). Ukrajinci zveřejnili letecké záběry z Bachmutu – zdá se, že v rozbombardovaném doněckém městě vypukl gigantický požár. Podle Kyjeva se okupanti snaží Bachmut vymazat z povrchu zemského.

Rusy obvinilo z použití fosforové munice i ukrajinské ministerstvo obrany: „Raket není dost, ale fosforu ano. Rusové ostřelují neobsazené oblasti Bachmutu zápalnou municí. Budou hořet v pekle.“

Rusko se snaží obsadit Bachmut už řadu měsíců. Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“. Jde o vůbec nejkrvavější střet od začátku ruské invaze v únoru 2022. Kvůli ruskému bombardování a pouličním bojům z Bachmutu nezbylo téměř nic.

„Máme slíbeno tolik střeliva a zbraní, kolik budeme potřebovat,“ řekl ve svém novém příspěvku na Telegramu řekl šéf ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Zdá se tedy, že vagnerovci budou pokračovat v demolici ukrajinského Bachmutu, který se okupanti již několik měsíců snaží obsadit. Prigožin přitom ještě v pátek varoval, že vzhledem k nedostatku munice se z tohoto doněckého města k 10. květnu stáhne. Zároveň sprostě nadával zástupcům nejvyššího ruského vedení.

Tagy:
válka raketa útok Ukrajina on-line Rusko Kyjev Oděsa ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Marjinka raketové nálety