Lodě mířící na Ukrajinu budou vnímány jako přepravci zbraní, uvedli Rusové

Ukrajinský voják pálí z minometu směrem na ruské pozice v Doněcké oblasti.

Noční útoky na Ukrajinu

Všechny lodě, které poplují do ukrajinských černomořských přístavů, budeme považovat za potenciální dopravce vojenského nákladu, uvedlo ve středu ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS. Resort dodal, že některé části Černého moře byly prohlášeny za „dočasně nebezpečné“ pro plavbu. Několik ruských útočných skupin o síle až jedné čety se vzdalo ukrajinským vojenským jednotkám ve směru na Záporoží, informuje Institut pro studium války (ISW). K neschopnosti nebo neochotě Rusů bojovat mohly podle něj přispět přetrvávající problémy s ruskou logistikou na jižní Ukrajině. Moskva hlásí postup u Kupjansku, Ukrajinci ale tvrdí, že tam převzali iniciativu oni. Do Běloruska už dorazilo nejméně 2 000 vagnerovců, uvádí nezávislá skupina.

Rozhodnutí Ruska považovat všechny lodě směřující do přístavů v oblasti Černého moře za možné přepravce vojenského materiálu úzce souvisí s odmítnutím pokračovat v účasti na Černomořské obilné iniciativě. „V souvislosti s ukončením černomořské iniciativy a zredukováním námořního humanitárního koridoru budou od 00:00 hodin moskevského času dne 20. července (tedy 23:00 SELČ) všechny lodě na cestě do ukrajinských přístavů v Černém moři považovány za potenciální přepravce nákladů vojenského zaměření,“ uvedl ruský resort obrany.

Země, pod jejichž vlajkou taková plavidla poplují, bude ruská strana podle ministerstva považovat za zapojené do konfliktu na straně Kyjeva, informovala agentura TASS. Moskva rovněž prohlásila „řadu míst v severozápadní a jihovýchodní části mezinárodních vod Černého moře za dočasně nebezpečné pro plavbu“.

Problémy Ruska na jižní Ukrajině spojují odborníci z ISW mimo jiné i s odvoláním bývalého velitele ruské 58. vševojskové armády (CAA) generálmajora Ivana Popova. To má i nadále vliv na ruské vojenské operace v této části Ukrajiny. Popov před svým odvoláním nastínil, že Rusku se nedaří vyřešit problémy s rotací sil. Tyto a další logistické problémy tak podle ISW mohly přispět ke kapitulaci ruských jednotek na území jižní Ukrajiny.

„Ruská ofenziva u Kupjansku na severovýchodě Ukrajiny je v současné době neúspěšná, boje pokračují, ale ukrajinská armáda převzala iniciativu,“ napsala ukrajinská náměstkyně ministerstva obrany Hanna Maljarová na sociální síti Telegram. Ruské ministerstvo obrany dříve podle agentury TASS uvedlo, že ruské invazní síly u Kupjansku na dvou kilometrech postoupily až o 1,5 kilometru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: JAR marně hledá důvod, aby nemusela Putina zatknout. Ve hře je i vnitřní politika, řekl Svoboda

Do Běloruska už dorazilo nejméně 2 000 členů ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny, uvedla na Telegramu běloruská nezávislá monitorovací skupina Belaruski Hajun. Od 11. července podle ní dorazili do této východoevropské země žoldnéři v nejméně pěti konvojích. Příjezd nájemních bojovníků z Ruska do sousední země potvrzuje stanice CNN na základě analýzy satelitních snímků a videí na sociálních sítích.

„Máme údaje, že od 11. července dorazilo do Běloruska už nejméně pět kolon žoldnéřů (Jevgenije) Prigožina – nejméně 382 až 400 vozidel. Počet žoldnéřů v Bělorusku podle našich odhadů činí už 2 000 až 2 500 lidí,“ uvádí Belaruski Hajun, který během úterka zaznamenal příjezd dvou konvojů, ve kterých bylo přibližně 170 až 185 vozidel. Asi 200 vagnerovců se podle něj dostalo do Běloruska po své ose, nikoliv v kolonách.

Útoky na ukrajinské přístavy Oděsa a Mykolajiv byly odvetou za pondělní poničení Kerčského mostu, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. Kreml zároveň obvinil Ukrajinu, že bezpečné koridory v Černém moři, které zajišťovaly takzvané obilné dohody, využívala pro vojenské účely. „Ozbrojené síly Ruské federace v noci na úterý podnikly skupinový odvetný útok přesně naváděnými zbraněmi z moře na zařízení, kde se pomocí dronů připravovaly teroristické činy proti Ruské federaci, a na místo jejich výroby v loděnici u Oděsy,“ tvrdil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Tagy: