Šest hodin spánku a zpět do práce. Poslanci se třetí den přou o valorizace penzí

Sněmovna po asi 37 hodinách od začátku jednání schválila program schůze, jejímž jediným bodem je vládní novela o snížení červnové valorizace důchodů. Jednání bylo hodinu po půlnoci na šest hodin přerušeno, pokračuje opět od sedmi hodin ráno. Poslanci debatovali o tom, zda jsou splněny podmínky pro zkrácené projednání novely, jejíž schvalování blokuje opozice. Do diskuse bylo podobně jako při úvodním potvrzování stavu legislativní nouze, o který požádala vláda, přihlášeno 65 poslanců. Jednání se znovu protáhlo přes půlnoc.

Dolní komora po 37 hodinách od začátku jednání schválila program schůze. Jediným bodem je vládní novela o červnovém snížení valorizace důchodů. Jednání se protáhlo do jedné hodiny ranní, kdy bylo přerušeno. Pokračuje se opět ve čtvrtek od 7:00.

Sněmovna potvrdila ve středu odpoledne navzdory odporu opozice trvání stavu legislativní nouze. Opoziční poslanci neuspěli s návrhy na okamžité zrušení legislativní nouze a na její omezení středou.

Fialova vláda podle Babiše důchodce „sprostě okrade“. „19 miliard drobné, pro důchodce je to strašně moc peněz,“ sdělil bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS.

PŘÍMÝ PŘENOS Z JEDNÁNÍ SNĚMOVNY:

Ve středu ráno pak Sněmovna hlasovala o návrhu poslance Josefa Cogana (STAN) o zkrácení vystoupení poslanců na dvakrát pět minut. Návrh byl přijat 94 poslanci ze 135 přítomných. „Odhlasovali jsme něco, co opět válcuje opozici,“ rozčiloval se poslanec Aleš Juchelka (ANO). Ten navrhoval dobu omezit na dvakrát třicet minut. „Omezili jste práva na to, jak dlouho mohou (poslanci) mluvit – někdo řečnil sedm hodin, někdo bude mluvit pět minut a znovu musím vůči vládě říci, že opět válcuje opozici,“ zdůraznil Juchelka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Paradox s nižším růstem důchodů. Na své platy politici nesáhli, i když stouply o desetitisíce

„Ve dvě hodiny jsem si šel lehnout, přežil jsem noc. Děkuji místopředsedkyni Sněmovny, že nám nezatopila, takže byla zima jako v márnici. Osprchoval jsem se studenou vodou, přežil jsem to. Chviličku jsem nevěděl, jestli jsem holčička, nebo chlapeček. Vzpomněl jsem si na léta na vojně před 35 lety, kdy jsem něco podobného zažíval. Já to ale vydržím, i kdybych tady měl zmrznout,“ nechal se slyšet poslanec Hubert Lang (ANO).

Nejdéle zatím mluvil Tomio Okamura, který vedl sedmihodinový monolog. Pokořil tak svůj loňský šestihodinový rekord. Reportérům řekl, že by mluvil klidně déle, ale došel mu nachystaný text. „Nijak jsem se nepřipravoval. Budu chystat další projev, spánek mě nezajímá. O pauze mezi 2:00 a 6:00 jsem se dozvěděl až po svém výstupu,“ řekl štábu CNN Prima NEWS.

Na dlouhý maraton v dolní komoře se ale po loňských zkušenostech mnozí poslanci připravili. Jak prozradili redakci CNN Prima NEWS, někteří si přinesli spacáky, deky a svačiny. Karel Havlíček z hnutí ANO podotkl, že si radši sbalil patery trenýrky a pět párů ponožek, spát bude případně na pohovce v kanceláři.

Průměrný měsíční důchod vzroste podle novely od června o 760 korun místo o předpokládaných 1 770 korun. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun.

Tagy:
ceny jednání opozice finance kritika on-line Petr Pavel důchody koalice ANO 2011 poslanecká sněmovna vláda Svoboda a přímá demokracie obstrukce Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod