Vyčerpané Rusko už na Ukrajině zřejmě nepostoupí. Na jihu ztrácí území i vojáky

Ruští vojáci v Mariupolu, 18. dubna

Válka na Ukrajině (30.7.2022 7:18)

Situace na Donbasu v posledních dnech neprošla výraznou proměnou, informoval ukrajinský generální štáb. Rusko už je podle expertů značně vyčerpané a iniciativu by nyní mohli převzít Ukrajinci. To už se částečně děje na jižní frontě, kde Rusové čelí územním ztrátám. Stále také pokračuje ostřelování ukrajinských měst, v noci na pátek byly výbuchy slyšet v Chersonské, Sumské i Charkovské oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že nikdo neinvestuje do terorismu více než Rusko.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

„Můžete si vzít kterýkoli den na Ukrajině, poslední nebo jakýkoli jiný po 24. únoru, a přesvědčit se, že nikdo na světě neinvestuje do terorismu více než Rusko. To skutečně potřebuje právní reakci na celosvětové úrovni,“ prohlásil Zelenskyj v projevu, který pravidelně zveřejňuje na sociálních sítích. Reagoval tak na rozhodnutí amerických senátorů, kteří jednomyslně schválili rezoluci vyzývající ministerstvo zahraničí USA, aby uznalo Rusko za sponzora terorismu.

Ruský postup na Donbasu mezitím v posledních dnech ještě více zpomalil a zdá se, že se aktuálně nemá kam výrazněji posunout. „Zůstává nepravděpodobné, že by ruské síly zabraly samotný Bachmut, navzdory pokračujícímu postupu v tomto směru,“ uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Podle něj dosavadní pokusy o dobytí severněji položeného Siversku selhávají, a mohly by proto ztratit na intenzitě.

„Rusové jsou blízko vyčerpání svých možností pro další územní zisky, jejich unavená armáda čelí ukrajinským silám, které aktualizovaly své bojové schopnosti,“ cituje Washington Post analytika ISW George Barrose. Podle expertů je pravděpodobné, že se ruský postup zcela zastaví a iniciativu by naopak mohli převzít Ukrajinci.

Velkému tlaku jsou Rusové vystaveni na okupovaných územích na jihu Ukrajiny. Během čtvrtka čelili hned několika leteckým útokům. Podle ukrajinské armády přišli o 36 vojáků, tři tanky, houfnice a další vojenskou techniku. Ukrajinci den po dni postupně osvobozují osady v blízkosti Chersonu.

Moskva tvrdí, že ukrajinská armáda ostřelovala území, které na východě země ovládají, a zasáhla přitom věznici v obci Olenivka. Při útoku podle Kremlu zemřelo 53 ukrajinských válečných zajatců, původně hovořili o 40 mrtvých. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil provedení takového útoku popřel a obvinil z něj naopak ruské invazní síly. Moskva se tak podle něj snaží Kyjev obvinit z válečných zločinů a zároveň skrýt mučení a popravy vězňů.

Tagy:
armáda Moskva Ukrajina Rusko Donbas Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Kyjevská oblast WhatsApp Kropyvnyckyj