Drsné záběry z fronty. Ukrajinci si posvítili na ruské tanky, mohutná exploze je zdemolovala

Zničený tank na cestě u obce Lypivka v Ivanofrankivské oblasti

Ukrajinská bezpečnostní služba zdemolovala další tři ruské tanky

Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) se pochlubila dalšími strategickými útoky na ruskou těžkou techniku. Tentokrát pomocí bezpilotních letounů zdemolovala tři tanky T-72. Zpráv o ničivých úderech ukrajinské kontrarozvědky přibývá. Například před pár dny se objevily zprávy o brutálním bombovém útoku na okupanty, kteří seděli na tanku a sledovali film. Exploze zabila 15 vojáků. Okolnosti pořízení záběrů nelze v průběhu války nezávisle ověřit.

Ukrajincům se osvědčuje taktika útoků na ruskou těžkou techniku pomocí shazování výbušnin z bezpilotních letounů. Dokazovat to má i video zveřejněné Službou bezpečnosti Ukrajiny (SBU), která takto v posledních dnech zlikvidovala minimálně tři ruské tanky T-72.

Poněkud primitivní taktika se v posledních týdnech zdá být velice účinná. Protitankové granáty totiž mají při přímém zásahu ničivou sílu, což obrněnému vozidlu obvykle znemožňuje pokračovat v pohybu. Některé útoky jsou obzvlášť smrtící svou nepředvídatelností.

Například v neděli se objevily zprávy o drtivém úderu na nic netušící skupinu ruských vojáků, kteří seděli na tanku a sledovali film. V té chvíli na ně dron ovládaný SBU shodil výbušninu. Dvojnásobná exploze měla zabít patnáct lidí. Vyplývá to z telefonátu ruského vojáka a jeho matky. V něm okupant popisoval, že měl za úkol následky masakru uklidit.

„Mamko, dneska jsme měli takový cirkus. Ve dvě hodiny ráno bylo zabito patnáct lidí. Patnáct! Dokážeš si to představit?“ řekl voják. „Tolik? Jak je to možné?“ ptala se udiveně matka.

„Protože seděli na tanku a sledovali film. Potom spadla na tankovou věž výbušnina. Byl to dron, matko, dron! To bylo v p*deli. Všechno bylo roztrhané na kusy. Dnes jsme sbírali jejich kosti,“ odvětil člen ruských ozbrojených sil. Matka ho v reakci na to vyzvala, aby byl opatrný.

Příliš pozitivní odpovědi se jí však nedostalo. „Dávají nám (Ukrajinci) všude na p*del,“ postěžoval si voják. Kyjev se podobnými útoky snaží dávat okupantům najevo, že na ukrajinském území neexistuje místo, kde by byli zcela v bezpečí.

Tagy: