Odrazili jsme útok na Krym, chlubí se Rusko. Zelenskyj přiblížil plány Moskvy se Šáhidy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Rusko plánuje dlouhodobý útok pomocí íránských dronů Šáhid. Teroristé podle něj musí znovu selhat. Ruské síly tvrdí, že u Sevastopolu, který se nachází na okupovaném Krymském poloostrově, sestřelily minimálně jeden bezpilotní letoun. Na poloostrově sídlí mimo jiné velistelství Černomořské flotily, která byla v posledních měsících několikrát terčem útoků. Náčelník generálního štábu ukrajinské armády Valerij Zalužnyj uvedl, že Ukrajina v roce 2022 osvobodila 40 procent území, které od loňského února obsadila ruská armáda.

„Od začátku roku uplynuly pouhé dva dny a počet íránských bezpilotních letounů sestřelených nad Ukrajinou již přesáhl 80. Tento počet se může v blízké budoucnosti zvýšit. Máme informace, že Rusko plánuje dlouhodobý útok pomocí dronů Šáhid. Může sázet na vyčerpání našich lidí, protivzdušné obrany a energetického sektoru. Musíme však zajistit, aby tento cíl teroristů selhal stejně jako všechny ostatní,“ napsal na Facebooku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Dění na Ukrajině on-line můžete sledovat na tomto odkaze.

Ruské síly tvrdí, že u Sevastopolu, který se nachází na okupovaném Krymském poloostrově, sestřelily alespoň jeden bezpilotní letoun. Informovala o tom v noci na úterý ruská agentura TASS. Krymské správní středisko, kde sídlí také velitelství ruské Černomořské flotily, čelilo útokům ze vzduchu i v uplynulých měsících.

Ukrajinské ozbrojené síly osvobodily 40 procent území, které od loňského února obsadila ruská invazní armáda. Ve svém shrnutí uplynulého roku to na sociálních sítích uvedl náčelník generálního štábu ukrajinské armády Valerij Zalužnyj.

Ten dále mimo jiné píše, že pyrotechnici napadené země zlikvidovali na 42 000 výbušných předmětů a partnerské země vycvičily přes 20 000 ukrajinských vojáků.

Ukrajinci při novoročním útoku zasáhli raketomety HIMARS budovu školy ve vesnici Makijivka, kterou Rusové používali jako vojenskou základnu. Ukrajinské zdroje hovoří o stovkách mrtvých a zraněných. „Santa do pytlů zabalil zhruba 400 mrtvých prasat. Dalších asi 300 utrpělo různě vážná zranění,“ uvedlo na Telegramu Ředitelství strategické komunikace ozbrojených sil Ukrajiny. Informaci nelze v současné době nezávisle ověřit. Rusko útok raketometů i poničení budovy školy přiznává, množství mrtvých však nepotvrzuje.

Tagy:
zranění armáda raketa útok smrt vojáci dron Facebook Ukrajina on-line Volodymyr Zelenskyj Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Makijivka Valerij Fedorovyč Zalužnyj