Odrazili jsme útok u Chersonu a Rusy zatlačili zpět, chválí se Ukrajinci

Ukrajinský voják drží pozice v Mariupolu. (12. března)

Válka na Ukrajině (28.3.2022 14:00)

Už více než měsíc trvá ruská invaze na Ukrajinu. Noc z pondělí na úterý patřila v porovnání s těmi předcházejícími mezi klidnější. Ukrajinci tvrdí, že odrazili útoky nedaleko Chersonu a v dalších oblastech dokonce zatlačili Rusy o několik kilometrů zpět. Od začátku války ale bylo podle ukrajinského ombudsmana zabito už nejméně 143 dětí.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo podle ukrajinského ombudsmana zabito 143 dětí a 216 jich bylo zraněno. Skutečná čísla mohou být vyšší, protože do některých měst se Ukrajina kvůli těžkým bojům nemůže dostat. Moskva kvůli ztrátám vlastní armády přesouvá na Ukrajinu více než 1 000 žoldnéřů z Wagnerovy skupiny, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Generální tajemník OSN vyzval k okamžitému příměří na Ukrajině. Podle prohlášení Osnata Lubraniho, koordinátora humanitární pomoci OSN na Ukrajině, se OSN a jejím partnerům podařilo v pondělí bezpečně doručit do Charkova na Ukrajině potravinové dávky, zdravotnické potřeby a potřeby pro domácnost.

Ukrajinská vojska odrazila ruský útok nedaleko Chersonu, píše agentura Ukrinform. „Nepřítel byl nejen zastaven ve všech směrech, ale dokonce zatlačen zpět. Je v bezpečné vzdálenosti od města Kryvyj Rih. Dnes bylo navíc osvobozeno několik dalších osad v Chersonské oblasti a okupanti už nejsou blíže než 40 km od linii dotyku,“ dodal podle agentury vojenské správy Kryvyj Rih Oleksandr Vilkul.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodnotí celkovou situaci na Ukrajině i přes dílčí úspěchy ukrajinské armády z posledních dnů jako napjatou. Ukrajinští obránci podle něj dokázali vytlačit ruské jednotky z města Irpiň nedaleko Kyjeva, boje tam i v dalších částech země nicméně pokračují.

Tagy: