Zelenskyj vzkazuje kolaborantům: Fenomenální hlupáci a zrádci, nemáte čím přemýšlet

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dalším ze svých projevů reagoval na reakci Ruska na rozhovor, který poskytl ruským médiím (27. března).

Souhrn dění na Ukrajině (27.3.)

Reakce Moskvy na rozhovor, který poskytl ruským médiím, je podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského směšná. „Zničili svobodu slova ve svém státě. Představují se jako globální hráči, a sami se bojí relativně krátkého rozhovoru s několika novináři,“ mínil Zelenskyj. Ve svém projevu poslal vzkaz i ukrajinským kolaborantům.

Další ze svých mnoha projevů Zelenskyj otevřel reakcí na rozhovor, který poskytl několika ruským novinářům. „Představte si, že se v Moskvě báli kvůli mému rozhovoru s ruskými novináři. Když se novináři chystali náš rozhovor zveřejnit – jak jsme se odpoledne domluvili – ruská cenzurní agentura přišla s výhrůžkou,“ připomněl. Cenzoři jim měli hrozit stíháním, pokud by média rozhovor zveřejnila.

„Bylo by to směšné, kdyby to nebylo tak tragické. Ve svém státě zničili svobodu slova, snaží se zničit sousední stát. Představují se jako globální hráči, a sami se bojí relativně krátkého rozhovoru s několika novináři,“ pokračoval. V reakci Moskvy však vidí i jedno pozitivum. „Pokud je jejich reakce taková, tak děláme vše správně, jsou z nás nervózní. Zřejmě vidí, že jejich občané mají stále více otázek ohledně stavu věcí v jejich zemi,“ mínil ukrajinský prezident.

Podotkl, že se jedná o naprostý kontrast k rozhovoru, který vedl s ukrajinskými médii. „Cítil jsem, že všem záleží na Ukrajině, záleží jim na nás, záleží jim na naší budoucnosti. Zapsal jsem si spoustu otázek a návrhů, které budeme řešit,“ sdělil Zelenskyj. Stejně tak vzpomněl na celosvětový telemaraton na podporu Ukrajiny. V něm lidem po celém světě v předtočeném poselství sdělil, že je třeba zastavit jediného muže – Vladimira Putina.

„Na náměstích byl úctyhodný počet lidí, a to je důležité. Protože když tam lidé jsou, politici nemohou předstírat, že nás neslyší, že neslyší Ukrajinu. Nedovolíme nikomu zapomenout na naše města, na Mariupol a další ukrajinská města, která ničí ruští vojáci,“ sliboval Zelenskyj.

Zároveň poslal vzkaz ukrajinským kolaborantům. „A těm fenomenálním hlupákům, kteří se snaží spolupracovat s ruskými vojsky, chci připomenout, že za sebou nechávají vlastní lidi. Co udělají zrádcům? Řekl bych jim: přemýšlejte o tom. Ale vím, že tito lidé nemají čím přemýšlet, jinak by se nestali zrádci,“ podotkl. Naopak poděkoval lidem z Chersonu, Kachovky či Slavutyče za obranu jejich měst.

Sejde se Zelenskyj s Putinem?

„Kdyby okupanti dočasně vstoupili do ukrajinských měst, znamenalo by to jen to, že by pak museli odejít,“ doplnil s tím, že i v následujícím týdnu bude usilovat o zavedení nových sankcí proti Rusku a jeho agresi. „Čeká nás nové kolo jednání, protože nám jde o mír. Bezodkladně. Jak jsem byl informován, existuje možnost osobního setkání (s Putinem) v Turecku. To není špatné,“ uvedl a dodal, že priority Ukrajiny jsou jasné.

„O svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny není pochyb. Účinné bezpečnostní záruky pro náš stát jsou nutné. Náš cíl je zřejmý – mír a co nejrychlejší obnovení normálního života v našem rodném státě,“ uzavřel.

Tagy: