OSN potvrdila válečné zločiny na Ukrajině. Znásilňovány a mučeny byly i děti

Ukrajinci v osvobozeném Izjumu nalezli masové hroby. (17.9.2022)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Při částečné mobilizaci bude povoláno 300 tisíc rezervistů, řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Částečnou mobilizaci oznámil v projevu Vladimir Putin. Proti rozhodnutí se zvedla vlna protestů, ruská policie zadržela přes tisíc odpůrců. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak vyzval Rusy, aby se postavili proti mobilizaci v zemi. V Moskvou ovládaných nebo okupovaných částech Ukrajiny začala referenda o připojení k Rusku. A OSN potvrdila, že jsou na Ukrajině páchány válečné zločiny.

„Protestujte, bojujte, utečte! Nebo se vydejte do ukrajinského zajetí! To jsou varianty, jak přežít," obrátil se podle agentury DPA Zelenskyj ve svém pravidelném videoposelství v ruštině na obyvatele Ruska. Podle něj na Ukrajině zahynulo od počátku invaze již 55 tisíc ruských vojáků.

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzivě, zatímco ruské síly vytvořily obrannou linii mezi řekou Oskil a městem Svatove. Rusové na neschopnost bránit se ukrajinské protiofenzivě často odpovídají masivním ostřelováním.

Velké obavy z protiútoku mají především loutkové proruské státy na východě Ukrajiny. Vyhlásily kvůli tomu referenda o připojení k Rusku. V Moskvou ovládaných nebo okupovaných částech Ukrajiny začala referenda o připojení k Rusku v pátek ráno. Západní země jejich výsledky neuznají.

Vyšetřovací komise OSN k Ukrajině podle jejího předsedy konstatovala, že byly spáchány válečné zločiny. Byly i znásilňovány či mučeny děti.

Vladimir Putin ve středečním projevu vyhlásil částečnou mobilizaci. Do zbraně povolal až 300 tisíc rezervistů, půjde o tři vlny odvodů. Proti rozhodnutí řada Rusů protestuje, někteří se snaží ze země utéct.

Rusové, kteří ze země utíkají kvůli tomu, že se chtějí vyhnout mobilizaci, ale nesplňují v České republice podmínky pro udělení humanitárního víza. Uvedl to ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Český politik také ve čtvrtečním projevu na zasedání Rady bezpečnosti OSN vyzval ke zřízení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude stíhat ruskou agresi na Ukrajině.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyzval členy Rady bezpečnosti OSN, aby dali Rusku jasný vzkaz, že jeho „bezohledné jaderné hrozby musí okamžitě přestat“. Blinken hovořil na čtvrtečním zasedání Rady bezpečnosti, jehož tématem je „zachování míru a bezpečnosti na Ukrajině“.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina on-line Česká pirátská strana ministr zahraničí Jan Lipavský Česko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Tony Blinken Rada bezpečnosti OSN Sergej Kužugetovič Šojgu