Rusové rozmístili v Záporožské elektrárně raketomety Grad, tvrdí Kyjev

Ruské jednotky ovládající ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu v jejím areálu rozmístily raketomety Grad. Donbas na východě Ukrajiny denně čelí masivnímu ostřelování. Ukrajinci vzkazují, že nejen město Bachmut srovnávají okupanti se zemí, dokazuje to řada fotografií zveřejněná jak ukrajinskými úřady, tak světovými agenturami. Nejméně šestnáct obětí si vyžádala fatální srážka kamionu s ruskými vojáky a mikrobusu na východě Ukrajiny, píše TASS.

Ruské jednotky ovládající ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu v jejím areálu rozmístily raketomety Grad. Ve čtvrtek to uvedla ukrajinská společnost Enerhoatom. Tyto informace nelze nezávisle ověřit. Raketomety Grad jsou podle Enerhoatomu vedle skladu vyhořelého paliva, který se nachází blízko šestého bloku elektrárny. Rusové je mohou použít k útokům na druhé straně řeky Dněpr, třeba na města Nikopol a Marhanec. Blízkost reaktoru a skladu vyhořelého paliva jim pak poslouží jako „štít“ před možnou ukrajinskou odvetou, uvedl Enerhoatom.

„Rusové srovnávají Donbas se zemí. Říkají, že válka je mír a ničení je osvobození,“ připsalo k fotografiím z hořícího Bachmutu, který denně čelí masivnímu ruskému ostřelování, ukrajinské ministerstvo obrany. Snímky zachycují například požár bytového domu po zasažení ruskou střelou.

Rusko dává přednost mírovým mechanismům. Podle agentury TASS to ve středu na jednání ruské rady pro lidská práva prohlásil prezident Vladimir Putin.

„Budeme se orientovat především na mírové prostředky. Ale pokud nám nic jiného nezbyde, budeme se bránit všemi prostředky, které máme k dispozici,“ uvedl. Pokoušel se také rozptýlit obavy z toho, že Rusům hrozí další vlna mobilizace.

Nejméně 16 mrtvých si ve středu vyžádala srážka nákladního vozu, převážejícího ruské vojáky, a mikrobusu u města Šachtarsk, které leží zhruba 50 kilometrů východně od Doněcka v Ruskem okupované části Donbasu. Tři těžce zranění jsou na jednotce intenzivní péče, uvedla ruská agentura s odvoláním na zdroj mezi záchranáři. Ten také uvedl, že o život přišel i řidič kamionu. Místní úřady později upřesnily, že zranění utrpělo celkem šest lidí.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina on-line Rusko Donbas generální štáb Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Valerij Fedorovyč Zalužnyj