Vojenský převrat v Rusku? Vagnerovci měli obsadit Rostov, hrozí pochodem na Moskvu

Šéf Vagnerovců Jevgenij Prigožin v novém videu vyhrožuje blokádou Rostova na Donu na jihozápadě Ruska a pochodem na Moskvu, pokud za ním nepřijedou ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Prigožin také tvrdí, že jeho vojáci mají pod kontrolou všechna armádní stanoviště v Rostově na Donu, kde sídlí velitelství Jižního vojenského okruhu, které je z velké části zodpovědné za vedení války na Ukrajině. Moskva kvůli napjaté situaci v zemi zavádí protiteroristická opatření. Rusové mají mít omezený přístup k internetu a v Kremlu má panovat chaos, tvrdí zdroje.

Prigožin v novém videu vyhrožuje blokádou Rostova na Donu a pochodem na Moskvu, pokud k nim nedorazí ministr obrany Šojgu a šéf armády Gerasimov.

Prigožin tvrdí, že jeho vojáci překročili hranice z Ukrajiny do Ruska a zničí kohokoliv, kdo jim bude stát v cestě. „Vjíždíme do Rostova,“ prohlásil. O slovech šéfa žoldnéřů informuje agentura Reuters a další média, přepis prohlášení koluje i na sociálních sítích. V Kremlu má pak podle médií panovat chaos a „ruská administrativa je ve skutečné panice“.

ČTĚTE TAKÉ: CNN na frontové linii. Mrtví Rusové i zničená vesnice, voják popsal smrtící sílu granátů z USA

Stanice BBC s odvoláním na zdroje blízké silovým strukturám uvedla, že FSB ve spolupráci s ruskou národní gardou rozmisťuje kontrolní stanoviště na silnici z Voroněže a Rostova na Donu do Moskvy. Na ulicích v centru Rostova na Donu se podle fotografií šířených na platformě Telegram pohybují obrněné vozy, uvedla také BBC. Právě z Rostova na Donu podle Prigožina vedlo ruské ministerstvo na vagnerovce útok. Podle BBC je policistům přikázáno střílet „v případě hrozby“. Ruský prezident Vladimir Putin se údajně chystá promluvit k národu.

Na telegramovém kanálu se údajně měla objevit zpráva „začínáme“. Na Twitteru o tom informoval korespondent deníku Kyiv Post Jason Jay Smart. Mezitím se po sociálních sítích šíří záběry obranných vozů, které jezdí v ulicích Moskvy a Rostovu na Donu. Podle ruských médií pak mají mít Rusově omezený přístup k internetu. „Pouze 25 procent Rusů má nyní přístup ke službě Google,“ píše se na sociálních sítích.

Bojovníky skupiny večer vyzval k návratu na základny zástupce velitele ruské invaze na Ukrajinu, generál Sergej Surovikin, který má podle BBC k vagnerovcům blízko. Ve videonahrávce zveřejněné na internetu uvedl, že „protivník jen čeká na to, až se u nás zostří vnitropolitická situace“. BBC poznamenala, že není zřejmé, zda Surovikin vystoupil jen na základě Prigožinových výroků, či zda má konkrétní informace o pohybu vagnerovců mimo jejich základny.

„Dne 23. června 2023 zahájilo Vyšetřovací oddělení ruské Federální bezpečnostní služby legální a odůvodněně trestní řízení proti J. Prigožinovi podle článku 279 trestního zákoníku Ruské federace ve věci organizování ozbrojeného povstání. Jeho jednání bude řádně právně posouzeno,“ uvádí se v prohlášení prokuratury citovaném ruskou státní agenturou. Za tento trestný čin jsou sazby 12 až 20 let vězení.

Ruská tajná služba FSB označila Prigožinova prohlášení a činy za výzvy k zahájení občanského konfliktu a „nůž do zad ruské armádě“, uvedla agentura TASS. Bojovníky skupiny FSB v prohlášení vyzvala, aby Prigožinovy rozkazy ignorovali a svého šéfa naopak zadrželi.

Tiskové oddělení FSB vyzvalo vagnerovce, aby „zastavili jakékoli násilné akce proti ruskému lidu a neplnili Prigožinovy zločinné a zrádné příkazy“. Žoldnéři naopak mají svého zakladatele zadržet, uvedla podle agentury Interfax FSB. Na sociálních sítích se objevily i snímky požáru, údajně se má jednat o vojenskou základnu v blízkosti Moskvy. Ruské ministerstvo obrany pak tvrdí, že Ukrajinci na frontě využívají situace a útočí u Bachmutu. Informace však nelze nezávisle ověřit.

Tagy:
Vladimir Putin povodeň Ukrajina Evropská unie Rusko Vitalij Kličko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dněpr ruská invaze na Ukrajinu Institut pro studium války