CNN na frontové linii: Mrtví Rusové i zničená vesnice. Voják popsal smrtící sílu granátů z USA

Ukrajinská minometná posádka pálí na nedaleké Rusy.

Postup Ukrajinců na jihu

Na jihu Ukrajiny pokračují boje. Ukrajinská armáda se na několika místech snaží prorazit ruské linie, hlásí zničení jednoho z důležitých mostů na Krymu. Mohlo by to ovlivnit ruské zásobování, píše web CNN.

Záběry CNN ukazují tělo neznámého ruského vojáka, jenž přišel o život na polní cestě v malé vesnici. Byl zabit při ukrajinské protiofenzivě, která v tom nejlepším případě znamenala jen drobný zásah do ruských linií. Ve vesnici osvobozené ukrajinskými jednotkami 10. června Rusové v očividném spěchu zanechali krví nasáklá nosítka. Pro civilisty je stále příliš nebezpečné vracet se do těchto kdysi klidných zemědělských obcí. A navíc toho nezbylo mnoho, kam by se mohli vrátit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útok bez dělostřelectva? Plýtvání životy i západní technikou. Expert popsal přešlapy Ukrajinců

Minometná posádka pětatřicáté brigády ukrajinské námořní pěchoty se nastěhovala do domu, který nedávno vyklidily ruské jednotky. Mají ruce plné práce s nově přivezenými americkými dělostřeleckými granáty. „Jsou mnohem lepší než stará sovětská munice,“ pochvaluje munici Andrij. „Jsou úžasné, prostě skvělé. Trefují se přímo do černého, jsou moje oblíbené,“ dodal.

Po celý den se kolem ozývá střelba. Rusové možná vesnici už opustili, ale pořád jsou poblíž. Minometný výcvik v Británii Jurije na frontu nepřipravil. Je to teprve jeho třetí den v palebné linii. „Jsou chvíle, kdy se chci schovat,“ říká, „ale musím zůstat na místě a čekat.“ Velitel jednotky Oleksandr dostává souřadnice z velitelství. Jeho muži provádějí úpravy a připravují náboje. Pálí na ruské linie, které jsou od nich pouhé čtyři kilometry. Bude to dlouhé a horké léto.

I přes nevýrazné výsledky protiofenzivy je nicméně velkou zprávou úspěch ukrajinské armády, jíž se podařilo zasáhnout Čonharský most. „Je jednou z pouhých dvou pozemních komunikací, které spojují Krym a okupovanou jižní Ukrajinu. Tato komunikace je z nich důležitější, protože vede přes Melitopol dál na Donbas,“ uvedl reportér CNN Prima NEWS na Ukrajině Matyáš Zrno, jenž předpokládá, že incident bude mít vliv na ruské zásobování.

Tagy: