Protiletecký poplach v Rumunsku. Útočící ruské drony měly narušit vzdušný prostor

Drony, ilustrační snímek

Ukrajinci představili nový kamikaze dron proti ruské flotile

V Rumunsku se rozezněl protiletecký poplach kvůli ruským dronům, které měly narušit jeho vzdušný prostor. Za poslední den proběhlo na frontě 44 bojových střetů, při kterých umírali i civilisté. Rusko je zřejmě připraveno vzdát se Bachmutu, aby posílilo Melitopol, míní americký Institut pro studium války (ISW). V řadách ruské armády klesá morálka, tvrdí Ivan Fedorov, starosta Melitopolu. Vojáci se podle něj snaží z okupovaných území Ukrajiny prchat. Někteří ale situaci nezvládají a páchají sebevraždy. Do Ruska vstoupila Svobodná legie, jejímž cílem je očistit ruské území od „Putinovy špíny“. Informovala o tom na sociální síti Telegram.

V rumunských městech Tulcea a Galati se rozezněl protivzdušný poplach. Podle rumunského ministerstva obrany totiž vzdušný prostor země narušily v noci na sobotu ruské drony. „Po detekci skupin dronů, které se pohybovaly na ukrajinském území poblíž rumunských hranic, varovaly úřady obyvatele okresů Tulcea a Galati před nebezpečím,“ uvedlo v prohlášení podle BBC.

Za uplynulý den proběhlo 44 bojových střetnutí mezi ukrajinskými obrannými silami a ruskými útočníky v různých oblastech fronty. Informoval o tom Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny na Facebooku. „Ukrajinské síly pokračují v obraně na východě a jihu země, v útočné operaci na melitopolském a bachmutském směru. Ničí nepřítele a postupně osvobozují území,“ uvádí se v prohlášení. Za uplynulý den se uskutečnilo 44 bojových střetnutí. Útoky ruských teroristů si bohužel vyžádaly civilní oběti a zraněné. Byly zničeny a poškozeny soukromé obytné budovy a další civilní infrastruktura,“ uvedl generální štáb.

ČTĚTE TAKÉ: Střelba samopalem, kopání zákopů, propaganda a přehlídky. Rusko vychovává z dětí vojáky

Analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) s odvoláním na informované osoby z Ruska tvrdí, že náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov je připraven stáhnout se z Bachmutu a raději bránit Melitopol, aby znemožnil ukrajinským silám přiblížit dělostřelectvo ke Krymu.

„V posledním týdnu jsme byli svědky masivní ztráty morálky mezi nepřáteli. V Tokmaku byli nalezeni dva zastřelení rašisté, ne v první linii, ale vzadu. Také víme, že v Melitopolu se jeden z vojáků oběsil, protože nechtěl plnit rozkazy nepřítele,“ sdělil starosta Melitopolu Fedorov podle ukrajinské tiskové agentury Unian.

Tvrdí, že okupanti pátrají po ruských vojácích, kteří se snaží uniknout z okupovaného území tím, že se převlékají do civilu. „Nepřátelé hledají auta, kde sedí převlečení rašisté,“ dodal a informoval, že mobilizace na okupovaných územích již začala, ale není tak masová.

„Nepřítel se nesnaží nutit naše obyvatelstvo vstoupit do armády, ale koupit si je. Nabízejí smlouvy na plat 200 tisíc rublů a za samotné podepsání smlouvy získají 180 tisíc rublů,“ tvrdí.

Bojovníci legie Svoboda Ruska oznámili na svém Telegramu, že jejich skupiny operují na území regionu Belgorod. „Pokračujeme v čištění našeho domova od Putinovy ​​špíny. Bitva probíhá, všechny podrobnosti zveřejníme později,“ píše se ve zprávě.

Legie Svoboda Ruska vznikla v březnu 2022. Je složena z dezertérů ruské armády a ruských a běloruských dobrovolníků. Jejím cílem je sesadit režim Vladimira Putina.

Tagy:
válka online Ukrajina Rusko ruská invaze na Ukrajinu válečná fronta